Açıldığı günden bu yana yaklaşık 4 milyon kişiyi ağırlayan Yedikuyular Kayak Merkezi, Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelini tek başına iki katına çıkarmayı başardı. Yeni yapılacak yatırımlar ile yazında daha kullanıma elverişli hale gelecek tesisin turist çekme kapasitesini 8 milyona kadar çıkarmış tahmin ediliyor.  

Şehir için sadece efsane gibi duran ve yaklaşık 3 yıl önce hizmete giren Yedikuyular Kayak Merkezi yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ile karşı karşıya. Hafta sonları 100 bin kişiye kadar ziyaretçi alan tesise Gaziantep, Adana, Sivas, Mersin, Elazığ, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Osmaniye, Hatay illerinden çok sayı da turist geliyor.

KAHRAMANMARAŞ SAHİP ÇIKIYOR Hafta sonunu daha renkli geçirmek isteyen Kahramanmaraşlılar ise Yedikuyular Kayak merkezine adeta akın gediyor. Sadece hafta sonu yaklaşık 1 tona yakın sucuk tüketilen tesislerde bu sayısının gelecek turistler ile birlikte 2-3 tona çıkması bekleniyor. YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİ TEKNİK BİLGİLERİ   

  Ahır Dağı’nın en yüksek noktası Milcan Tepesi 2335 m yüksekliğe sahiptir. Ahır Dağı’nın 2050 m yüksekliğinde bir tepesinden başlayıp 1830 m’ye kadar alçalan geniş bir düzlükte kurulan kayak merkezi, şehir merkezinde görülen iklimin aksine kuzeye doğru gidildikçe yükseltiye bağlı olarak tamamen karasal iklim özellikleri görülmektedir. Pist uzunluğu açısından bakıldığında diğer kayak merkezlerine göre daha kısa ama daha dik bir yapıya sahiptir. Başlangıç kademesi ve snowboard için uygun pistler, Pist bilgileri, zorluk (eğim) derecesine göre aşağıda listelenmiştir.

Yeşil Pist – Orta Seviye: %15 eğime ve 1170 m uzunluğa sahiptir. Mavi Pist – Orta Seviye: %18 eğim, 790 m uzunluk ve %22 eğim, 906 m uzunluğa sahip iki adet mavi pist bulunmaktadır. Kırmızı Pist – Yüksek Seviye: %38 eğime 470 m uzunluğa sahiptir. Kayak pistleri dışında tesiste ilk defa kayacaklar için çok az eğime sahip kısa pistler, kızak alanları, kaz motoru pistleri bulunmaktadır. Proje dahilinde yürüyüş yolları, kamp alanları, piknik ve mesire alanları, sosyal tesisler ve yamaç paraşütü sahası yapılacaktır.

YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİ LİFT BİLGİLERİ TELESKİ

Kayak merkezlerinde kullanılmak üzere dizayn edilmiş olan teleskiler, kayakçıları T-Bar ( Çekme görevini sağlayan ekipman ) ile çekerek alt noktadan üst noktaya çıkarmaktadır. Sabit klemli teleferik grubu içerisinde yer alan Teleski’ler; kayak merkezlerinde kısa mesafeler için kullanılmaktadır. Bununla beraber teleskilerin bazı sakıncaları bulunmaktadır. Kayakçıları,diğer teleferik tipleri gibi belirli bir yüksekliğe çıkarmadan pist üzerinde taşıdıklarından,pistte kaymakta olan kayakçılar ile teleskide yol alan kayakçıların yüksek derecede çarpışma riski vardır.Ayrıca teleskilerin varış noktalarında kayakçıların T-barlardan kurtulmaları da ayrı bir ustalık ister.Bu gibi riskleri olmayan ayrıca kayakçıların yolculuk esnasında dinlenmelerini sağlayan telesiyejler, teleskilere göre kayak merkezleri tarafından daha çok tercih edilmektedir. Kısaca kablolu taşımacılık da diyebiliriz.

TELESİYEJ

Kayak merkezlerinde kurulu olanlar çoğunlukla sandalye şeklinde, kamplar ve yerleşim yerleri arasında çalışanlar ise çoğunlukla kabin şeklinde olan küçük bir teleferik tipidir. Kabin şeklinde olanlara bazı ülkelerde Gondol ya da Telekabin’de denir. Bazı yerlerde aynı hat üzerinde hem sandalyeler hemde kabinler yer alabilmektedir.