Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde faaliyet gösteren Nar Eczanesi işletmecisi Fatmanur Daşcı, iş yerinin cephesinin bir gıda işletmesi tarafından kapatıldığını ve şikayetlerine rağmen belediye tarafından işlem yapılmadığını belirtti.

Pandemi sürecinin başlangıcından itibaren bütün sağlıkçılar ve eczacılar gibi büyük bir emek sarf eden, vatandaşlar ile bire bir ilgilenen, canları pahasına işlerinin başında duran Nar Eczanesinin başı şu aralar, Onikişubat Belediyesi ile sıkıntıya girdi.

( Tekerek Yolu ) Haydarbey Mahallesi Karasu Bulvarında bulunan Nar Eczanesi'ni 6 yıldır işleten ve iş yerinin hem ön hem de yan cephesini reklam için kullanan Fatmanur Daşcı, yaklaşık 1.5 ay önce yan taraflarına açılan işletme yüzünden çeşitli sorunlar yaşadığını dile getirdi.

Yeni açılan işletme, cepheyi kapatarak eczanenin vergisini ödediği reklam alanını kapatırken, şikayetlere rağmen belediye tarafından iş yerine işlem yapılmayınca, eczacı Fatmanur Daşcı, Haber46'ya özel açıklamalarda bulundu.

Zor zamanların olduğu pandemi sürecinde, çok çalışıp yıprandıklarını belirten Daşcı, ''Kendimiz ve personellerimiz için çok korktuk ama biz böyle bir dönemde, hukuksuz ve herhangi bir yasal dayanağı olmayan bir kaçak yapıyla mücadele etmek zorunda kaldık'' dedi.

"İşletme kaçak bir yapılaşma içerisine girdi"

Eczanenin yapı kullanımda ve ruhsatında çift cepheli olarak geçtiğini anlatan Daşcı şunları kaydetti;

''Her iki cephedeki reklam ve ilanların bedelini düzenli olarak Büyükşehir Belediyesine ödüyoruz. Onikişubat Belediyesine bağlı bir ana arter üzerinde bulunuyor eczanemiz, Bizim burada, yan cephede eczanenin güvenliğini sağlamak için kamera bulunuyor. Ancak bizim yan tarafı tutan yeni gıda işletmesi kaçak bir yapılaşmaya girdi. Numarataj belgesi olmamasına rağmen bu dükkana ruhsat alabildi. Bu bizi gerçekten çok şaşırttı. Bildiğim kadarıyla numarası olmayan bir dükkana ruhsat almak çok ciddi bir işlem ve yoğun çaba gerektiriyor. Bu işletme bu işlemleri çok kolayca yerine getirebildi. Sonrasında ise şahıs ve işletme yasal olmamasına rağmen dükkana bir sundurma yaptı. Tarhana çığlarını ise yan cephemde levhama ve nöbet panoma doğru asarak görünürlüğümüzü kapatmaya çalıştı. Yan cephede bulunan nöbet levhamız, bizim sunduğumuz sağlık hizmetinin bir vazgeçilmezidir. Biz her akşam o levhaya nöbetçi listesini asarız ve sonrasında ertesi sabah kaldırırız. Kişi bu nöbet levhasının önüne içeceklerin bulunduğu buz dolabını yerleştirerek, bize 3 gün boyunca nöbetçi listesini astırmadı. Bir süre sonra yerine tarhana çığları geldi.''

"Sağlık hizmetinin halka ulaşmasına engel oluyor."

Siz halkın sağlık hizmetine ulaşmasına engel oluyorsunuz. Bu hem sağlık hem de asayiş açısından suçtur. Ben Onikişubat Belediyesine defalarca şikayette bulundum. İlgililer geldiler ve baktılar ama ne hikmetse, dost ahbap ilişkisi mi var? Bu yüzden mi önüne geçilemiyor? bilmiyorum ama bu kaçak yapının önüne geçemediler. Her defasında beyefendi ve işletme sahibi gayet rahat bir şekilde bu işe devam ettiler. En sonunda ise benim 6 yıldır düzenli olarak vergisini ödediğim cephemi tamamen kapattılar.

İl Hıfzısıhha kurallarına göre gıda işletmesi yapan iş yerlerinin bunları sokakta satması yasaktır. Siz üzerinde tarhana olan çiği sokağa asamazsınız. Bu işletme bunu yapmaya devam ediyor. Onikişubat hatta Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili hiç bir yaptırım yapamıyor. Biz defalarca başvuru yaptık. Yaklaşık 1.5 ay civarında bir süredir biz bunlarla uğraşıyoruz. Sayısız kez zabıtalar geldi buraya. Bazı Zabıtalar ile iş yerindekilerin dost ahbap ilişkisi olduğunu da gözümüzle görebildik. Yani ben Türkiye Cumhuriyetine emek sarf eden ve bunu tekrardan devletine ödeyen eğitimli bir insan olarak, bu kanunsuz durumun neden CİMER'e taşınması gerektiğini anlamıyorum. Böyle basit bir durumun, neden kendi yerel birimlerimizce çözümü yapılmadan, bizim oraya çıkmamız gerekiyor.?

Daşçı daha sonra şunları söyledi;

"Her işte olduğu gibi bu işte de bir şey kılıfına uydurulur bir dost bulunur, bir tanıdık bulunur illa böyle mi olmak zorunda? Ben bu durumu anlayamıyorum."

“Yani ben de diğer hak hukuk bilmeyen insanlar gibi nema mı sağlamalıyım?”

Sağlık hizmeti veren bir işletme olarak yetkililere seslenen Fatmanur Daşcı, ilgililerin bu konuyu bir an önce çözüme kavuşturmasını istediğini sözlerine ekledi.