Kahramanmaraş'taki fabrikaların Zeytin Yağı oyunu böylemi?

Bölge ve iklim kuşaklarının kesişme noktasındaki coğrafi konumuyla birçok tarım ürününün yetiştiği Kahramanmaraş'ta, zeytinlerin yağa dönüşümü başladı.

Kahramanmaraş'taki fabrikaların Zeytin Yağı oyunu böylemi?

Bölge ve iklim kuşaklarının kesişme noktasındaki coğrafi konumuyla birçok tarım ürününün yetiştiği Kahramanmaraş'ta, zeytinlerin yağa dönüşümü başladı. Önceki gün bir fabrikaya 800 kilo zeytin götüren bir kişi kendisine teslim edilen yağ miktarının eksik olması nedeniyle karakola giderek suç duyurusunda bulundu.

300 rakımdan 3500 rakıma kadar yükseltisi bulunan, Kahve ve Muz harici her çeşit ürünün yetiştiği Kahramanmaraş’ta zeytin için bereketli bir yıl geçiyor. 31 bin dekar alanda yaklaşık 23 bin ton zeytin hasadı yapılması bekleniyor. Hal böyle olunca zeytinini yağa dönüştürmek isteyenler halk arasında masmala denen fabrikaların kapısını çalıyor. Kentte Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı 5 fabrika bulunurken, 3 fabrikanın ise kapasite raporu çıkarmadığı bilgisine ulaşıldı. 
3’E 1 VEYA 4’E 1 VERMESİ GEREKİYOR
Bu habere konu olay ise önceki gün Kahramanmaraş’ta yaşandı. İddialara göre ismi öğrenilemeyen bir kişi, tarlasından binbir emek ile topladığı yaklaşık 800 kilo zeytini bir fabrikaya getirerek, zeytinyağı yapılmasını istedi. Normal şartlara göre 400 kilo zeytin getiren bir kişinin eline 100 kg yağ geçmesi gerekirken habere konu olan şahsın yine iddialara göre getirdiği 800 kilo zeytinden ise fire dahil 200 kg yağ çıkması gerekiyordu. Zeytinyağı fabrikası ise şahsa 6 teneke yani 96 litre yağ verdi. Bunun üzerine fabrika sahipleri ile sözlü tartışan şahıs bir sonuç elde edemeyince karakolun yolunu tuttu. Fabrika sahipleri hakkında suç duyurusunda bulanan şahsın konusunun ise yargıya taşınacağı öğrenildi. 
HER SENE 1,5 AY ÇALIŞIYORLAR
Öte yandan Haber merkezimizin araştırmasına göre, her sene 1,5 ay çalışan bu fabrikaların ise ilk vukuatı değil. Yılda 5 bin ton zeytinyağı üretilen şehirde, fabrikaların içlerinde işini iyi yaptığı birkaç fabrikanın olduğu öğrenildi. Öte yandan zeytin çekimi sırasında ise istenmeyen durumlar ile karşılaşmamak için başında durması öneriliyor.  
SABAHIN İLK IŞIKLARINDA BAŞLIYOR
Kentte sabahın ilk ışıklarıyla toplanan zeytinler, zeytinyağına dönüştürülmek üzere fabrikalara taşınıyor. Yapraklarından ve dal parçalarından ayrılıp yıkanan zeytinler, böylece toz, kir ve ilaç kalıntılarından arındırılıyor. Daha sonra kırma ve ezme işlemlerlerine tabi tutulan zeytin, hamur kıvamına getiriliyor. Ardından yoğrulma ünitesine alınan bu hamur, presleniyor ve yıkanıyor.  Bu işlem sırasında, ürünün kara suyu ve hamur, birbirinden ayrılarak yağ ortaya çıkıyor. Elde edilen zeytinyağ filtre edilerek içerisindeki partiküller tekrar ayrıştırılarak süzülüyor. Zeytinyağı bu işlemden sonra pamuk filtrelerden geçirilerek krom tanklara alınıp şişelenmeye hazır hale getiriliyor. Şişe ve teneke kutulara konulan zeytinyağı, pazarlanarak sofralardaki yerini alıyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Osman
Osman - 7 ay Önce

Zeytin eski tip zeytinse %30-40 yağ verir.Yeni tip Ziraat zeytini ise %15-20 verir.Bazı fabrikaların hile yaptığını ayrı hortum attıklarını, Düşük sıkma yapıp tortunu sonra tekrar sıktıklarını duyuyoruz.Keşke hangi fabrika olduğunu da yazsaydınız.

ahhh ah
ahhh ah - 7 ay Önce

Çok geç kalınmış bir durumdur masmala denen yerlerin sorgulanması ve araştırılması HATAY a ve ilçelerine baktığımızda oradaki masmalalar iki katı yağ verirken bizim masmalacılar ne hikmetse daha az veriyor velhasıl emekler boşa gidiyor.

maraşlı
maraşlı - 7 ay Önce

fabrikanın ismini de yazın da vatandaşın canı bir daha yanmasın.

ede
ede - 7 ay Önce

3 kg. 1 kg yağ alanlar fabrikacıların akrabası mı? şehrimizde bu yağ işini bilen toplasan 10 kişi çıkmaz. üreticilerin çoğu dibine dökülmüş bozulmuş zeytini yağa çeviriyor. ondan sonra da benim yağım hakiki zeytinyağı diyor. asit oranından ve diğer faktörlerden bihaberler.tüketici yağa fiyat açısından bakıyor. Ucuz kötü yağları alıp ya yiyemiyor ya da zeytinyağı yediğini sanıyor. Üretici kaliteli zeytin getirecek, fabrika uygun ısı değerlerinde çıkaracak tüketici de kaliteli yağdan anlayacak. bu iş böyle gelişir. Ayçiçek yağı fiyatına zeytinyağı satıyorlar ve tüketici bunu sorgulamıyor. Tofaş da araba bmw de araba ama ikisi de aynı mı?

osman
osman @ede - 7 ay Önce

Eski zeytinden yerine göre 3 -4 kg a 1 kg yağ çıkabilir bu normaldir.Dibine dökülmüş zeytin bozuk zeytin değildir.Zeytin öyle kolay kolay bozulmaz.Üstelik Dibine dökülmüş zeytinin yağ oranı ve kalitesi daha iyidir.Çalı çırpı yaprağı tam temizlenirse ve çekildikten sonra tenekenin kapağı bir gün açık bekletilirse asit olmaz rengi yeşil değil sapsarı olur.tavada ısınırken odayı duman etmez.Sen soğuk sıkım istiyorsan o ayrı mesele ondan tabi ki de az çıkar ama sağlıklıdır.

HAKAN
HAKAN - 7 ay Önce

HANGİ MASMALA OLDUĞUNU YAZINDA HERKEZ BİLSİN

atmaca
atmaca @HAKAN - 7 ay Önce

en güzel fabrika şeyh adil mezarlığının arkasında vakkas oglu var onu tafsiye ederim ben her yıl ona götürüyorum gayet memnunum benim zeytin gemlik 3.5 kg ya1 kg yağ alıyorum

aa
aa - 7 ay Önce

aa

Maraslı
Maraslı - 7 ay Önce

Kimse evine haram lokma götürmek istemez. Zeytinin üzerinde 4 kilo da bir kilo yağ verir mi yazıyor. Zirai zeytin alırsan 7 kiloda 8 kiloda bir verir. Kilis Mardin zeytini alırsan 3ile 4 kilo arasında verir. Haber46 da sanki olayda hırsızlık varmış gibi olayı anlatmış. Şaşırdım edeler.

Halil
Halil - 7 ay Önce

Arkadaşlar zeytini yagmur un hemen arkasından toplarsanız o zeytin 6kiloda 1kg yag verebilir. Evet osmaniye Hatay maraş Antep bölgesindeki fabrikaların hiçbiri saglıklı denetleniyor bu tarım İl müdürlüğünün hatası. Fabrikalar zeytin cok geldimi cek e süresini kısaltıyorlar oda yag pasada gidiyor oysa tarım İl müdürlüğü pastayı analiz etse herşey cıkar. Birde boş teneke 16 kg gecen sene 6.5 TL busene 13 TL bu neyin zammı. Yazık bu vatandaşın mahsuline.

Edenden Osman beye
Edenden Osman beye - 7 ay Önce

Nasıl kötü Yağ çıkarılır sorusu sorulsa sizin yazdıklarınız cevap olurdu. Dip zeytini iyidir, ağzını açık bırakmak ne demek. İnternet ten bir araştırın, kaliteli zeytinyağı nasıl olur diye. Yağ konusundaki makaleleri okuyun uzmanları dinleyin bakalım.

Serkan
Serkan - 7 ay Önce

Zeytin yağı verimi mevsim ve toprak farklılığından fark ettirir her topraktan her yıl aynı kapasitede verim alınmaz

vatandaş
vatandaş - 7 ay Önce

Biz geçen sene 7,4 kg a 1 kg yağ verdi. BU sefer antepe götürmeyi düşünüyoruz

Alev
Alev - 7 ay Önce

Ayyy ne sevindim inşAllah biri dur der bunlara.ne zorlukla toplanıyo zeytin .taşımasıda ayrı zor.fabrikaya sıkma parası veriyorsun zaten.ama o yetmiyo bide yağından çalıyorlar.Helal olmasın onlara.

Hüseyin Sabah
Hüseyin Sabah - 7 ay Önce

Aynı şey iki senedir benim başıma geliyor sarayköy de ki fabrikada ısırınca 8 kilodan 1 kilo yağ veriyor Aydın Kuyucak Gözde fabrikasında ısırınca 5 kilo 600 gram dan veriyor geçen sene sarayköy de 11 kilodan verdi bu sene Gemlik aynı düz yerden 2.tur Kuyucak götürdüm kuyucak'ta 5 kilo 600 gram 3 turu aynı yerden Sarayköy e götürdüm 8 kilodan verdi Hüseyin Sabah face'den beni görebilirsiniz bacanağımın geçen sene 70 kilo yağ almış bu sene Nazilli Kuyucak ta gözde yağ fabrikasında 143 kilo yağı oldu Facebook'ta yayınladım görebilirsiniz

Zeytinci
Zeytinci - 7 ay Önce

K.maraşın yerli zeytini ile diğer ziraat zeytinlerini aynı sınıfta değerlendiremezsiniz, ayrıca zeytin bahçesinin toprak yapısı, bahçede sulama yapılıp yapılmadığı zeytin çeşidi, hasattan hemen önce yağan yağmur zeytinin verimini etkiler. Üretici arkadaşı anlamaya çalışıyorum ancak verimsizliği fabrikacının üzerin e atmak hem en kolayı hemde vicdansızlık kim ekmeğine hor bakar zaten 12 ay da 45 gün çalışan bir fabrika bu işe tenezzül edermi çok tereddüt edenler zeytinini ikiye bölüp ayrı fabrikalar da denesin.

Zeytinc i
Zeytinc i - 7 ay Önce

K.maraşın yerli zeytini ile diğer ziraat zeytinlerini aynı sınıfta değerlendiremezsiniz, ayrıca zeytin bahçesinin toprak yapısı, bahçede sulama yapılıp yapılmadığı zeytin çeşidi, hasattan hemen önce yağan yağmur zeytinin verimini etkiler. Üretici arkadaşı anlamaya çalışıyorum ancak verimsizliği fabrikacının üzerin e atmak hem en kolayı hemde vicdansızlık kim ekmeğine hor bakar zaten 12 ay da 45 gün çalışan bir fabrika bu işe tenezzül edermi çok tereddüt edenler zeytinini ikiye bölüp ayrı fabrikalar da denesin.

GÜZELYURTLU
GÜZELYURTLU - 6 ay Önce

AYNEN ÖYLE...

mustafa
mustafa - 6 ay Önce

aynı konu geçen sene bizim başımıza geldi, zeytinin bir bölümünü erken çıkan kısmını bir maslaya çektirdik, 11 kilo da 1 kilo aldık, aynı zeytinin kalan kısmına başka masmala 7 kiloya 1 kilo zeytin verdi, yani bu iş çok karanlık, eski masmala sahibi ile nizahlaştık ama elden gelen bir şey olmadı. bunların çok sıkı denetlenmesi lazım


SIRADAKİ HABER

banner240

banner227

banner154