Bölge ve iklim kuşaklarının kesişme noktasındaki coğrafi konumuyla birçok tarım ürününün yetiştiği Kahramanmaraş'ta, zeytinlerin yağa dönüşümü başladı. Önceki gün bir fabrikaya 800 kilo zeytin götüren bir kişi kendisine teslim edilen yağ miktarının eksik olması nedeniyle karakola giderek suç duyurusunda bulundu.

300 rakımdan 3500 rakıma kadar yükseltisi bulunan, Kahve ve Muz harici her çeşit ürünün yetiştiği Kahramanmaraş’ta zeytin için bereketli bir yıl geçiyor. 31 bin dekar alanda yaklaşık 23 bin ton zeytin hasadı yapılması bekleniyor. Hal böyle olunca zeytinini yağa dönüştürmek isteyenler halk arasında masmala denen fabrikaların kapısını çalıyor. Kentte Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı 5 fabrika bulunurken, 3 fabrikanın ise kapasite raporu çıkarmadığı bilgisine ulaşıldı. 
3’E 1 VEYA 4’E 1 VERMESİ GEREKİYOR
Bu habere konu olay ise önceki gün Kahramanmaraş’ta yaşandı. İddialara göre ismi öğrenilemeyen bir kişi, tarlasından binbir emek ile topladığı yaklaşık 800 kilo zeytini bir fabrikaya getirerek, zeytinyağı yapılmasını istedi. Normal şartlara göre 400 kilo zeytin getiren bir kişinin eline 100 kg yağ geçmesi gerekirken habere konu olan şahsın yine iddialara göre getirdiği 800 kilo zeytinden ise fire dahil 200 kg yağ çıkması gerekiyordu. Zeytinyağı fabrikası ise şahsa 6 teneke yani 96 litre yağ verdi. Bunun üzerine fabrika sahipleri ile sözlü tartışan şahıs bir sonuç elde edemeyince karakolun yolunu tuttu. Fabrika sahipleri hakkında suç duyurusunda bulanan şahsın konusunun ise yargıya taşınacağı öğrenildi. 
HER SENE 1,5 AY ÇALIŞIYORLAR
Öte yandan Haber merkezimizin araştırmasına göre, her sene 1,5 ay çalışan bu fabrikaların ise ilk vukuatı değil. Yılda 5 bin ton zeytinyağı üretilen şehirde, fabrikaların içlerinde işini iyi yaptığı birkaç fabrikanın olduğu öğrenildi. Öte yandan zeytin çekimi sırasında ise istenmeyen durumlar ile karşılaşmamak için başında durması öneriliyor.  
SABAHIN İLK IŞIKLARINDA BAŞLIYOR
Kentte sabahın ilk ışıklarıyla toplanan zeytinler, zeytinyağına dönüştürülmek üzere fabrikalara taşınıyor. Yapraklarından ve dal parçalarından ayrılıp yıkanan zeytinler, böylece toz, kir ve ilaç kalıntılarından arındırılıyor. Daha sonra kırma ve ezme işlemlerlerine tabi tutulan zeytin, hamur kıvamına getiriliyor. Ardından yoğrulma ünitesine alınan bu hamur, presleniyor ve yıkanıyor.  Bu işlem sırasında, ürünün kara suyu ve hamur, birbirinden ayrılarak yağ ortaya çıkıyor. Elde edilen zeytinyağ filtre edilerek içerisindeki partiküller tekrar ayrıştırılarak süzülüyor. Zeytinyağı bu işlemden sonra pamuk filtrelerden geçirilerek krom tanklara alınıp şişelenmeye hazır hale getiriliyor. Şişe ve teneke kutulara konulan zeytinyağı, pazarlanarak sofralardaki yerini alıyor.