Verilen sürenin dolmasına rağmen çevreye zehir saçan, termik santral devlete meydan mı okuyor? 01.01.2020'de baca filtrelerinin çalışması gereken Afşin-Elbistan Termik Santrali eskisinden de beter devam ediyor.

Afşin ve Elbistan da tüm gözler Çelikler Holding'in ölüm saçan bacalarındaydı. Acaba filtreler çalışacak mı? Zehir saçan bacalar duracak mı? Bu soruların cevabını aldık. Bacalar yeni yıla meydan okuyarak girdi. Afşin de ve Elbistan'da yaşayan vatandaşlar yeni yıl mesajı yerine bacaların son halini paylaşıyor. 

Santraller, 1 Ocak 2020 yılından itibaren yürürlükteki çevre mevzuatıyla karşı karşıya, çevre mevzuatına göre para cezası ya da kapatma yaptırımı var. Bu santraller, geçici faaliyet belgesi bulunmadığı takdirde, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yapılacak denetimlerde kapatılacak. Bunu Çevre Bakanlığı yapacak. Geçici faaliyet belgesi olduğu halde emisyon değerlerini sağlamakla alakalı eksikleri olan varsa, 14 kata kadar (bir haftalık kazanç) idari para cezası uygulanıyor ve süre veriliyor. İlk verilen sürenin sonunda ise kapatılıyor. Dolayısıyla, geçici faaliyet belgesi alacak durumu olmayanlar ki bunun olması için fiziki bacadaki filtrelerin olması gerekiyor, yapılan kontroller sonucunda kapatılması gerekiyor.