Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, her gün düzenli olarak kahvaltı yapmanın doğurganlığı arttıracağını ve kısırlık gibi bir problemi azaltmada önemli rol oynadığını söyledi.

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kahvaltının doğurganlığa etkisine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çoksüer, kahvaltının anne olmak isteyenler için kesinlikle atlanmaması gereken bir öğün olduğunu belirterek, “Güne sağlıklı başlamak 8-12 saatlik açlık sonrası vücuda ihtiyacı olan enerjiyi vermek kahvaltının en önemli amacıdır ve yumurta ve peynir kahvaltı için doğurganlığı arttıran gıdalardır. Güne dengeli bir kahvaltıyla başlamak için protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin ve az yağlı yiyecekleri tercih etmemiz gerekiyor. Düşük kalori değeri ve zengin besin içeriğiyle tam tahıllar en doğru kahvaltı tercihleridir. Bu da anne olayı kolaylaştıran beslenme biçimidir” dedi

“CANLI DOĞUM ORANINI ARTTIRIYOR”

Yapılan bilimsel araştırmalarda kahvaltıyı atlamanın bir sonraki öğünde daha fazla yemek yenmesine yol açtığını anlatan Doç. Dr. Çoksüer, şunları kaydetti:
“Bu da açlık hissini yok etmek için kalorisi yüksek yiyeceklere yönelmeye sebep olacaktır. Harvard Üniversitesi’nin 35 yaş üstü kadınlar arasında yaptığı araştırmada, yeterli miktarda süt ve süt ürünleri tüketenlerin canlı doğum oranları daha yüksek bulundu. Yumurta protein açısından zengindir ve D vitamini ve kolin gibi faydalı besinleri içerir. Çoğu kadın yumurta yememeyi ya da kolesterolden sakınmak için sadece beyazını yemeyi tercih etse de bu yanlış bir tutumdur çünkü tüm besin değeri sarısında bulunur. A vitamini üreme için gereklidir. Onun için çocuk sahibi olmak isteyen anne adayları kahvaltıda yumurta tüketmelidir. Vitamin D sperm kalitesi ve yumurta kalitesini etkileyen bir faktördür. Vitamin D birim alandaki sperm sayısı, hareketi ve morfolojisini etkilemektedir. Embriyonun rahim duvarına implantasyonu yani yapışması ve yerel olumsuz bağışıklıkla ilgili reaksiyonlar üzerine çok olumlu etkisi vardır. Özellikle obez kadınlarda, insülin rezistansı olan kadınlarda, düşük yumurta rezervli kadınlarda, sperm kalitesi ve sayısı düşük olan erkeklerde Vitamin D içeren yumurta tüketilmesi önemlidir. Peynirde, yağda çözünen vitaminlerden A-D-E-K vitaminleri bulunmaktadır. Konsantrasyonları peynirin yağ miktarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Protein ve kalsiyum açısından zengindir. İyi bir B12 vitamini ve fosfor kaynağıdır. Bu vitaminlerde çocuk sahibi olmak isteyen anne adayları için önemli besin kaynağıdır.”

“KİLO KONTROLÜ DAHA KOLAY YAPILABİLİYOR”

Kahvaltı yapmayan kişilerin vitamin eksikliği olması nedeniyle doğurganlık ihtimali azaldığını anlatan Çoksüer, “Bu yüzden çocuk yapmayı düşünenler veya isteyip de bir türlü çocuk sahibi olamayan anne adayları mutlaka her sabah düzenli olarak, ihmal etmeden kahvaltılarını yapsınlar. Kahvaltı sağlıklı yeme alışkanlıklarını geliştirir ve kilo kontrolü daha kolay yapabilir. Onun için doğurganlığın artması için sağlıklı ve düzenli bir şekilde kahvaltı yapılmalıdır” diye konuştu.