Robotik kalp ameliyatlarının kalp cerrahisinde teknolojik olarak gelinen en üst seviyede olduğunu belirten Kalp Damar Cerrahı Prof.Dr. Haşmet Bardakçı, bu teknikte kullanılan Da Vinci robotik sistemi ile hastaların göğsünü açmadan 1 cm’den küçük 4 tane kesi ile kaburgaların arasından girerek ameliyatların gerçekleştirildiğini söyledi.
Robotun kollarının 540 derece dönme ve 6 yöne hareket etme yeteneğine sahip olması ve insan elinden küçük olması nedeni ile her bölgeye rahatlıkla ulaşabilindiğini ifade eden Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, “Aynı zamanda 3 boyutlu kamerası ile 10-20 kat büyük görüntü elde edilmesi tüm detayların çok daha rahat görülebilmesine olanak sağlamaktadır” dedi.
Robot kullanarak koroner by-pass, mitral, triküspit kalp kapakçıklarının tamiri ve değiştirilmesi, kalp deliklerinin onarımı ve tümörlerin çıkarılması, aritmi cerrahisi gibi kalp ameliyatlarının gerçekleştirildiğini anlatan Bardakçı, kesilerin küçük olmasının hastaların göğüs açılarak yapılan klasik ameliyatlara göre çok daha çabuk iyileşmelerini sağladığını belirtti. Prof. Dr. Bardakçı, “Yara izinin bu denli küçük olması ve göğüs yan duvarında kalması estetik açıdan son derece avantajlı olmaktadır. Ameliyatta daha az kan nakli ihtiyaç olması ve ameliyat sonrası ağrının klasik yönteme göre çok daha az olması en büyük avantajlarındandır. Bu yöntemle hastalarımız iş ve sosyal yaşamlarına kısa sürede dönebilmektedir” şeklinde konuştu.