PET’in henüz yapısal anlamda bir bozukluğunun ortaya çıkmadığı, ancak anormal biyokimyasal hareketliliğin başladığı, hastalıkların erken evrelerinde çok önemli bir tanı aracı olduğunu belirten Koru Ankara Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özgüven, sistemin diğer yarısını oluşturan CT ile alınan görüntülerin ise yapısal değişikliklerin belirlenmesinde, yerinin tanımlanmasında, lezyon ve çevre yapılar hakkında detaylı anatomik bilgi sağlanmasında ve PET ile alınan görüntüler üzerinde bazı düzeltmeler yapmada kullanıldığını ifade etti.
PET/CT’nin hastada erken ve geç hastalık süreçlerinde ortaya çıkabilecek değişikliklerin tamamını saptama yetisine sahip, yüksek teknolojik bir cihaz olup iyi sağlık hizmeti vermek isteyen sağlık kurumlan için bulundurulmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Özgüven, "PET/CT alanındaki yeni gelişmeler uygulamaları daha basit, hızlı ve karşılanabilir bir düzeye getirmiştir" dedi.
"PET/CT’deki önemli konulardan bir tanesinin de hastanın tetkik sırasında aldığı radyasyon dozu olduğunu belirten Koru Ankara Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özgüven, yeni sistemlerin, daha az PET görüntüleme ajanı ve düşük CT dozlarının kullanılmasına olanak sağlayarak alınan radyasyon dozunu en aza indirgediğini vurguladı.
Prof. Dr. Mehmet Ali Özgüven, PET/CT’nin günümüzde sıklıkla kanser olgularının erken tanısında, evrelenmesinde, yeniden evrelenmesinde, hastalık hakkında geleceğe yönelik tahminlerde bulunmada, tedaviye yanıtın takip ve değerlendirilmesinde, uygun biyopsi yerinin belirlenmesinde, radyoterapi planlamasında, nüks ve uzak metastazların gösterilmesinde kullanıldığını söyledi.
Sağladığı katkılar sonucunda hastaların gereksiz tıbbi girişim ve testlerden, yararsız tedavi ve komplikasyonlarından, gereksiz masraf ve zaman kaybından da korunmuş olduğunu ifade eden Ali Özgüven, PET/CT’nin kullanıldığı diğer hastalıkları da şöyle sıraladı;"Daha az ancak artan bir sıklıkla da kalp hastalıkları , beyin ve sinir hastalıkları ile psikiyatrik hastalıklarda da kullanılmaktadır."