İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Aytekin Kemik, organ bağışının çok önemli olduğunu ifade ederek, "Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır" dedi.
Organ Bağışı Haftası dolayısıyla açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, vücutta görevini yapamayacak derecede hasar gören bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemine organ nakli dendiğini söyledi. Böbrek, kalp, karaciğer, kornea, kalp, kemik, akciğer, kemik iliği, pankreas ve ince bağırsağın nakil yapılabildiğini kaydeden Kemik, "Kadavradan ve canlıdan organ nakli yapılabilir. Kadavra donör, beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organlarını bağışladığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır. Canlı donör, organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu ve benzeri uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Sadece böbrek ve karaciğer nakli canlıdan yapılabilmektedir. Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenmektedir" diye konuştu.
"Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir"
Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasında fark olduğunu vurgulayan Kemik, "Beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramları birbirinden farklıdır. En önemli fark, bitkisel hayattaki hastaların solunumlarının devam etmesidir. Bu hastalar ayrıca aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam etmekte ve bazı durumlarda iyileşerek normale dönebilmektedir. Beyin ölümünde ise geriye dönüş mümkün değildir. Tıbbi ölüm halidir. Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü kararı alınması halinde organları kullanılmaktadır. Diğer ölüm hallerinde organlar alınmaz. 18 yaş veya üstünde olup akli dengesi yerinde olan herkes sağlık müdürlüklerine, hastanelere, organ nakliyle ilgili dernek, vakıf ve kuruluşlara başvurarak, doku ve organ bağışı belgesi alabilir. Organ bağışı yaptığınızı mutlaka yakınlarınıza da bildirin. Çünkü bir kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermeleri istenmektedir. Sonradan fikrinizi değiştirirseniz, bağış kartınızı yırtıp atmanız ve bu karar değişikliğinizi ailenize bildirmeniz yeterlidir. Bu konuda özgürsünüz. Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır" ifadelerini kullandı.