Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz tarafından 27 Nisan-12 Haziran 2015 tarihleri arasında küçükbaş hayvanlara PPR aşısı ile küpeleme kampanyası başlatıldı.

Kampanya İl Müdürü Recep Kırbaş, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Şube Müdürü Süleyman Özbek ve İlçe Müdürü Serdal Avcı’nın katılımıyla Keskin ilçesi Bozkurt mahallesinde yetiştiricilik yapan Cihan Kuzucu’ya ait küçükbaş hayvanların aşılanmasıyla başlatıldı.

Hayvan sağlığının temini ve gıda güvenilirliğinin sürdürülebilmesi için Tarım Bakanlığınca hayvan hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi, eradikasyonunun sağlanması amacıyla hem ulusal hem de uluslar arası projeler yürütüldüğünü açıklayan İl Müdürü Recep Kırbaş, “Bu çerçevede Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi, Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi, Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi gibi uluslararası ve hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadelenin desteklenmesi projesi gibi ulusal birçok proje yürütülmektedir. 2015 yılı ilkbahar dönemi içerisinde Şap Aşılaması programa alınan 52.290 adet büyükbaş hayvanın 46.390 adedi aşılanarak yüzde 88 i program başarısı elde edilmiştir. Kuduz Aşılama programı dahilinde 4 bin adet kedi ile kopek programa alınmış 3.485 adet kedi köpek aşılanmış ve yüzde 85 başarı elde edilmiştir. 2015 yılı içerisinde koyun ile keçi vebası programına alınan 58.500 adet küçükbaş havanın en az yüzde 85 i nin aşılanması hedeflenmektedir.”dedi.

Bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi, kontrol altına alınabilmesi ve hastalıklarla mücadele etkinliğini artırabilmesi için hayvan hareketlerinin de kontrol edilmesi büyük önem taşıdığını ifade eden Kırbaş, “.Bu nedenle de hayvanların ve işletmelerin kayıt altına alınması gerekiyor. Kırıkkale ve ilçelerindeki küçükbaş hayvanların aşıları ile küpeleme çalışmamız sürmektedir.Aşı yaptırmayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 36.maddesinin birinci fıkrası (a) bendine göre 7.323TL , 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri gereği idari para cezası verilecektir.”diye konuştu.