Antalya’nın Akseki ilçesinde yaşayan Halil Erdoğan, ardıç olarak bilinen andız kozalağından andız pekmezi üretiyor. Akseki yöresi köylüleri dağlardan topladıkları kozalakları pekmek yaparak değerlendiriyor. Bir kilogram andız pekmezi yaklaşık 20 liradan alıcı buluyor.

Kandaki şeker miktarını ayarladığı ve kansızlığa iyi geldiği bilinen andız pekmezi; bronşit, öksürük, ağız yaraları, verem, böbrek iltihabı, sedef hastalığı, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydası ile şifa kaynağı olarak biliniyor. Ayrıca hemeroid tedavisinde de kullanılıyor. 900 ile bin 250 rakımlı dağlık alanlarda yetişen andız ağaçlarının kozalaklarını toplayıp kuruttuklarını, daha sonra kırma işlemi yaptıklarını anlatan Halil Erdoğan, "Dağlardan topladığımız andızları eve getirdikten sonra 2 gün bekletiriz ki kabukları iyice kurusun. Pekmez aşamasına gelmesi için en az 4 gün gerekli. Kabukları çok sert. Kırma makinesi ile kırdığımız bu andız kozalaklarını ağzına kadar su dolu kazan, leğen veya tencerelere koyarak bekletiriz. Yaklaşık 3-4 gün sonra kozalaklar su içinden çıkarılır. Kazanlarda 12 saate yakın kaynatılır. Kaynama sırasında kazanın içindeki sıvı sık sık karıştırılır ve kaynama anında kazan içindeki su buharlaşarak savrulur ve sonunda andız pekmezi oluşur." dedi. Erdoğan, pekmek ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Andız pekmezi, Akdeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen, ardıç olarak ta bilinen ağacın kozalaklarından el değmeden, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen şifalı bir pekmez. Andız kozalağı, yüzde 40 civarında inulin, eterli uçucu yağ helenin, sabit yağ, triterpenler veacı maddeler içerir. Sade olarak yenilebildiği gibi tahinle karıştırılarak da yenilebilir. Kandaki şeker miktarını ayarlayan ve kansızlığa iyi gelen pekmezi özellikle bronşit, öksürük, ağız yaraları, verem, böbrek iltihabı, sedef hastalığında, yatak ıslatan kişilerde, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı insana kuvvet veren şifa kaynağı bir pekmezdir. Ardız kozalağı ise kurt düşürmede, saç dökülmesinde çay gibi içilirse iyi bir ilaçtır. Andız pekmezi, Antalya ve Akdeniz bölgesinde yoğun olarak üretilip, tüketilir."