KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Ateş, KSÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, AIDS ve bu hastalığa neden olan HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) virüsü hakkında bilgi verdi.
Dünyada ilk HIV virüsü tanısının 1981 yılında yapıldığını aktaran Ateş, Türkiye'de ise ilk vakanın 1985'te tespit edildiğini ifade etti.

2014 yılında HIV tespit edilen kişi sayısının 36,9 milyon kişiye ulaştığını ve bunların 12,6 milyonunu 15 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirten Ateş, virüsün, tespit edildiği ilk günden bu güne kadar 39,1 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

2014 yılı verilerine göre Türkiye’de 600 yeni HIV vakası görüldüğünü ve 32’sinin AIDS tablosu gösterdiğini belirten Ateş, HIV virüsünün en çok cinsel yolla, kan yoluyla ve anneden bebeğe bulaştığını hatırlatarak, korunma yollarına ilişkin bilgiler verdi.

Konferansın ikinci bölümünde ise Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Müdürü Ayça Şafak Tekin "Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Korunma Yolları" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Güneşaçar, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Murat Coşkun ve Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener ile personel ve öğrenciler katıldı.