Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde Pulmoner Emboli (akciğer atar damarında pıhtı oluşması) tüm dünyada yeni kullanılmaya başlayan ve Kahramanmaraş'ta ilk kez uygulanan bir yöntemle akciğer atardamarındaki pıhtı eritilerek hasta sağlına kavuşturuldu.

Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde Yard. Doç. Dr. Orhan Bozoğlan, Yard. Doç. Dr. Bülent Meşe, Uzm. Dr. Erdinç Eroğlu'undan oluşan ekip Kahramanmaraş Devlet hastanesinde Pulmoner Emboli Tanısı ile takip edilen (65 yaşında erkek hasta) hastanın genel durumunun düzelmemesi ve yeniden çekilen bilgisayarlı tomoğrafide akciğer atardamarındaki pıhtının önceki tomoğrafi ile karşılaştırıldığında aynı şekilde devam etmesi üzerine hasta Üniversite Hastanemize devir alındı. Gerekli hazırlıklar yapılarak acil şartlarda operasyona alındı.

Hastaya genel anestezi verilmeden sol kasığından anjiografi yöntemi ile girilerek akciğer atardamarına ulaşılarak “ultrasonla hızlandırılmış kateterle trombolitik tedavi sistemi” (EKOS EkoSonic® Endovascular System) yerleştirildi. Hasta kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım ünitesine alınarak 24 saat süre ile pıhtı çözücü ilaç ve radyo frekans dalgaları ile akciğer atar damarındaki pıhtı temizlendi. İşlem öncesi çok ciddi nefes darlığı olan ve oksijen değerleri normalin çok altında olan hasta işlem sonrasında rahat nefes alır hale geldi ve oksijen değerleri normal değerlere yükseldi.