Yıllarca bir evladın hasretini çeken, anne veya baba sözcüğünü duymaya hasret kalan ailelerin imdadına KSÜ yetişti. 

KSÜ, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve KSÜ Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Doçent Doktor Murat Bakacak, tüp bebek tedavisinde başarı çıtasının bir hayli yükseldiğine dikkat çekerek: “Yaklaşık 3 yıldır faaliyet gösteren merkezimizde Tüp Bebek işlemlerini ve diğer infertilite tedavilerini, Türkiye’de ve dünyada her yerde uygulanan yöntemlerin pek çoğunu uygulayabiliyoruz, hatta yeni tüm gelişmelerin hepsini burada yapabiliyoruz. Ayrıca tedavi başarı oranlarımızın ülkemizdeki merkezlerin ortalamasının üzerinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.
YÖNETİM EKİBİ İLE SIKI ÇALIŞIYORUZ
Sağlıkça çığır açarak önemli ameliyatların hepsini yapmaya başlayan Türkiye, bünyesinde bulanan yetenekler ile de illerde önemli ameliyatlara imza atmaya başladı. KSÜ rektörü Niyazi Can’ın göreve gelmesi ile birlikte bir değişim de tüp bebek merkezinde yaşandı. Prof. Dr. Niyazi Can ve yönetim ekibi, Tüp Bebek Merkezinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı ve Prof. Dr. Zekeriya Pak’ın destekleri ile Kahramanmaraş’ta yapılamaz denilen, gebe kalmaya yönelik tüm ameliyatları yaparak, evlat hasreti çekenlerin imdadına koşan, uyguladığı birçok çağdaş, modern metod ile evlat hasreti çeken ailelere ışık olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve KSÜ Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Doçent Doktor Murat Bakacak, Tüp Bebek ve infertilite ile yeni gelişmeleri Haber 46’ya anlattı.
2002 ÖNCESİ 2002 SONRASI 
2002 öncesi o dönemki adıyla Sosyal Sigortalar Kurumu olan ve sağlıkta deyim yerindeyse dünya tıbbına muhtaç olan Türkiye, 2002 sonrası sağlıkta gerçekleştirdiği dev atılımla çağ atlayarak dünya tıbbını adeta geride bıraktı. Yapılan şehir hastaneleri ve gelişen tıp fakülteleriyle birlikte sağlıkta başarılarını perçinleyen Türkiye, bugün gelinen noktada gerçekleştirdiği ameliyatlarla dünya tıbbına örnek olacak çalışmalara imza attı. Türkiye’nin gelişimine bağlı olarak kendini yenileyen ve modern bir tıp fakültesine kavuşan Kahramanmaraş, bölge illere ışık olmaya devam ediyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan çalışmaları ve başardıkları işleri anlatan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve KSÜ Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Doçent Doktor Murat Bakacak, “Genel başarı oranımız tüm Türkiye ile yarışacak düzeyde” dedi.
ANNE BEBEK ÖLÜM ORANI
Özellikte tüp bebekten anne ölüm oranlarına kadar birçok konuda bilgi veren Bakacak, “Tüp bebek ve infertilite tedavilerindeki başarı oranlarımızı hesaplarken farklı yöntemler var, gebelik oranı, eve canlı bebek götürme oranı olarak bunlar söylenebilir. Pek çok klinik bunları açık olarak söyleyemeyebilir ama bizim başarılarımızın Türkiye’de pek çok klinik ile başa baş olduğunu söylemek isterim” ifadelerini kullandı. KSÜ Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Doçent Doktor Murat Bakacak, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “2004 yılından beri Kadın Doğum Uzmanıyım 2013 yılından itibaren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde Kadın Doğum Kliniği’nde Öğretim Üyesi olarak çalışıyorum. Yaklaşık 2 yıldır da burada Doçent Doktoru olarak görevimi yapıyorum. Burada 9 öğretim üyesi ile çalışıyoruz. 3 tane Prof. Dr. 2 tane Doç. Dr. Ve 4 tane de Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere 8 tane öğretim üyesiyiz. Ayrıca 17 tane de asistanımız var. Tabi bizim farklı birimlerimiz de var. Aktif çalışan bir doğum hanemiz, aktif çalışan kadın doğum yoğun bakımımız var, yataklı servislerimiz, poliklinik hizmetlerimiz ve bölgede tek olan Tüp Bebek Merkezimiz var. 
3 YILDIR ÇALIŞIYOR
Tüp Bebek Merkezimiz yaklaşık 3 yılı aşan bir süreden beri aktif halde çalışmakta. Tüp Bebek Merkezimizin kuruculuğunu bu yıl emekli olan Prof. Dr. Hakan Kıran ile birlikte yaptık. Yaklaşık iki buçuk yıl kendisinin direktörlüğünde merkezimizi en üst seviyelere getirdik. Bölgemizdeki çocuk hasreti çeken ailelere umut olup, bek çoğunun bu hasretini bitirdik. Tedavi için il dışına gitmek zorunda kalan çiftlerin gitmesini engelledik. Hakan hocamız emekli olduktan sonra merkezin klinik direktörlüğünü ben üstlendim. Bu tarihten itibaren de Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Tok ile birlikte hizmet veriyoruz. 
TÜP BEBEK EKİP İŞİ
Tüp bebek başarısında embriyoloji laboratuarı çok önemlidir. Laboratuarımızda hepsi birbirinden tecrübeli 3 kişiden oluşan bir embriyoloji ekibimiz var. Bu ekibimizin başında da Yard. Doç. Dr. Aslı Yaylalı hocamız var. Bu şekilde tam ekiple Tüp Bebek faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Ayrıca konusunda eğitimli ve deneyimli hemşire ve yardımcı personelimiz mevcut. Tüp Bebekte, Türkiye’de ve dünyada her yerde uygulanan yöntemlerin pek çoğunu uygulayabiliyoruz. Laboratuar olanaklarımız oldukça geniş. Her türlü altyapıya ve teçhizata sahibiz. 
KİMLERE TÜP BEBEK YAPMALI?
Tüp Bebek yaptığımız hastalar da Tüp Bebek yapma sebebimiz değişiyor. Erkeğe bağlı sebepler olabiliyor ya da kadına bağlı sebepler olabiliyor. Daha az yumurta elde etme durumunda olduğumuz, yumurtalıkları azaltılmış kadınlar ve yumurtası azalmış erkekler olabiliyor. Bu sperm ve yumurtanın birbiri ile buluşarak normal yollardan bir gebelik oluşmasını engelleyen bazı problemler olabiliyor. Bunlara yönelik pek çok tedavi yöntemlerini burada yapabiliyoruz. Laboratuvar olanaklarımız gayet gelişmiş. İMSİ denilen daha büyük büyütmelerle sperm seçme yöntemimiz var. Onun haricinde Embriyo dondurma, sperm dondurmada yöntemlerimiz de aktif olarak yapılmakta. 
Ayrıca müjdeli bir haber daha vermek isterim: Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) denen, embriyolarda genetik hastalıkları embriyoyu annenin rahmine koymadan önce anlamak için yapılan tanı yöntemini en kısa sürede merkezimizde yapmaya başlayacağız. Bu yöntemi bazı çiftlerde uygulamaktan başka çare bulunmamakta. 
TÜRKİYE İLE YARIŞACAK DURUMDAYIZ 
Biz bu başarı olanaklarını hesaplarken farklı yöntemler var, gebelik oranı, eve canlı bebek götürme oranı olarak bunlar söylenebilir. Pek çok klinik bunları açık olarak söyleyemeyebilir ama bizim başarılarımızın Türkiye’de pek çok klinik ile başa baş olduğunu söylemek isterim. Ayrıca şöyle de bir farkımız var; Biz Devlet Tüp Bebek merkeziyiz. Tüp Bebek başarısı yaşla birlikte maalesef azalıyor. Özellikle 35 yaşını geçtikçe Tüp Bebek başarısı normal yollardan olduğu gibi Tüp Bebekte de gebelik elde etme oranı çok daha az oluyor. Biz başarı elde şansı az olan hastaları ayırmıyoruz veya dışlamıyoruz. Tüm başvuran hastaları kabul ettiğimiz için başarı şansı daha düşük hastaları da kabul diyoruz. Hastalarımızın yaklaşık yarısı şehir dışındaki ilçelerimizden ve çevre illerden geliyor. SGK’nın koyduğu rapor hakları olan hastalar bu işlemlerin hapsini ücretsiz olarak yaptırabiliyor. Ancak daha önce yaşayan çocuğu olan veya diğer şartları sağlamayan hastalar da çok düşük bir ücret karşılığında bu tedavilerden yararlanabiliyor.
ÖLÜM ORANLARINI AZALTTIK 
Anne ölümleri bölgemizde geçmiş yıllara göre çok önemli bir problemdi. Özelikle Türkiye’de anne ölümlerinin başta iki sebeplerinden birisi gebelikte hipertansif hastalıklar. İkincisi ise daha çok gelişmemiş ülkeler de ve bizim kırsal kesimler de olduğu gibi doğum sonrası kanamalar. Bu hastaların yönetiminde çok dikkatli olmak lazım. Kliniğimizde gerek yoğun bakım olsun, gerek anestezi olsun, gerekse diğer branşlarla birlikte, doğum sonrası kanamalar üzerine biraz daha yoğunlaştık ve daha fazla çalışmalar yapmaya başladık. Tüm klinik olarak zaman zaman çevre illerden ve Maraş’ın pek çok tarafından doğum sonrası kanama olan hastaları kabul ediyoruz kliniğimize ve bunların gerekirse ameliyatlarını, gerekse ameliyatsız bir şekilde tedavisini gayet iyi bir şekilde yapıyoruz, daha sonra takiplerini yapıyoruz. Son yıllarda, özellikle de son birkaç yıl içerisinde anne ölümlerini çok azalttık. 
SOSYAL MEDYA İLE DE SORU YANITLIYORUZ
 Sosyal medya günümüzde iletişimde çok önemli bir yer aldı.  Hastalarımızın pek çok tıbbi konularda yanlış ve eksik bilgileri var. Kulaktan dolma yanlış bilgiler edineceklerine sosyal medya ve özellikle İnstagram hesabımı (doc.dr.muratbakacak) takip ederek kadınlarımız faydalı ve güzel bilgilere ulaşabilirler. Bu eksikliği gördüğümüz için bu bölgede yaptığımız bazı şeyleri sosyal medya üzerinden paylaşıyoruz. Bunları paylaşırken de nadir görülen klinik bulguları, nadir görülen bazı ameliyatları yaptığımızı da bu şekilde insanlarla paylaşıyoruz. Tabi bu paylaşımlar insanların ilgisini de çekiyor, bize bu konudan da sosyal medyadan da çok soru geliyor ve bunları da olabildiğince sosyal medyadan cevaplamaya çalışıyorum.
 YAPILMAYAN BİRÇOK AMELİYATI YAPABİLİYORUZ 
Hastanemizde kadın doğumla ilgili yapılacak ameliyatların pek çoğu yapılıyor. Daha önce yapılmayan birçok ameliyatları da yapabiliyoruz. Daha önceki yıllar da yapılmayan pek çok veya açık yollarla yapılmayan ameliyatları artık kapalı yöntemlerle yapabiliyoruz. Bazen kadın genital sisteminin belirli bölgelerinin gelişmemesi durumunda yapılan, kadının normal bir hayatı sürdürebilmesi için gerekli olan bazı eksik organlarını yerine koymayı amaçlı, o organları o bölgeye taşıma yaptığımız ameliyatlar olabiliyor. Bunun için Türkiye’nin başka kentlerinden hastalar da geliyor. Ayrıca kliniğimizde Prof. Dr. Kadir Güzin tarafından onkolojik ameliyatlar yapılabiliyor. Anne karnında ki bebeklerin hastalıklarına tanısını koymaya yönelik, en iyi ultrasonlarımızla inceleyerek, karnında ki bebekten örnek alma ya kadar birçok testleri yapabiliyoruz