Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kulak burun boğaz rahatsızlıklarına karşı önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yaz sıcaklarında herkesin tedbirli olması konusunda uyarıyor. Çünkü genellikle halk arasında daha çok kış hastalığı olarak bilinen kulak burun boğaz rahatsızlıkları, aslında yazın kendisini daha çok hissettiriyor. Koku ve nefes almayı, ses rezonansını ve orta kulak havalanmasını sağlayan burunda, yazın gelmesiyle birlikte dikkatsiz klima kullanımı, cereyanda kalma gibi nedenler dolayısıyla yaşanan tıkanıklar, baş ağrılarından sinüzite kadar çeşitli rahatsızlıklara yol açıyor. Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Süleyman Erdoğdu: "Arabalarda klimaları yüze doğru çevirmek yerine ayaklara doğru vermek gerekiyor. Evde ve arabada klimanın soğukluk derecesinin de 22-23'lerde olması ve yine hepa filtreleri tercih etmek daha sağlıklı bir ortam oluşturacaktır." diyor.

Burun tıkanıklığına deniz suyu iyi geliyor

Burun tıkanıklıklarında yapılabilecek en iyi tedavi yöntemlerinden bir tanesi de, deniz suyunu burnun içine çekmek. Op. Dr. Süleyman Erdoğdu: "Deniz suyu, bazı burun tıkanıklıklarına çok iyi geliyor. Hastalarımıza mutlaka denize girmelerini ve denize dalarak burunlarının içine deniz suyu çekmelerini tavsiye ediyoruz. Denizin tuzlu olması ve başın suyun altında tutulup buruna su çekilmesiyle yaratılan su altı basınç, bir kısım müzmin sinüzitleri temizliyor. Ancak iltihaplı dönemlerde denize gidilmesini tavsiye etmiyoruz." açıklamalarında bulunuyor. Burnun diğer fonksiyonlarından biri de, havayı ısıtmak ve nemlendirmektir. Burun tıkanıklığının nedenlerinden biri de alerji ve iklim değişikliklerinde burun etlerinin daha çok çalışması ve doğal olarak da "konka" denilen burun etlerinin şişmesidir. Burun etlerinin şişmesi, nefes almada zorluk yaşatıyor ve özellikle uyku problemlerine yol açıyor. Burundan nefes alınamadığı için ağızdan nefes alınıyor, bu da farenjit denilen boğaz enfeksiyonlarından, uyku apne sendromu denilen gece uykuda bir dönem nefessiz kalarak aniden uyanmaya kadar birçok sağlık problemini tetikliyor.

Sıcaklarda burun kanamalarına dikkat!

Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, aşırı sıcaklarla birlikte burun kanamalarında da artış meydana geldiğini belirtiyor. "Sıcaklarda damarların gevşemesine bağlı olarak duvar zarı da zayıfladığı için küçük travmalarda, enfeksiyonlarda ya da kaşımalarda damarda yırtılmalar ve kanamalar ortaya çıkıyor. Yapılacak ilk tedavi; başı öne eğerek, baş ve işaret parmağıyla burun ön kanatlarını sıkarak hiç açmadan 10 dakika sıkılı tutup kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır." diyen Erdoğdu, güneşin en etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıya çıkılmamasını, dışarıya çıkılacaksa da tedbirli çıkmak gerektiğini belirtiyor.

Yazın vazgeçilmezi dondurma, boğaz enfeksiyonlarını tetikliyor

Burun tıkanıklığı ve burun kanaması dışında, yazın en çok meydana gelen kulak burun boğaz rahatsızlıklarından bir tanesi de temiz olmayan havuza girilmesi sonucu meydana gelen kulak kaşıntısı, kulak mantarı ve enfeksiyonu gibi dış kulak hastalıklarıdır. Bu yüzden de mümkün olduğunca temiz bir havuza ve denize girmek gerekiyor. Boğaz rahatsızlıklarında ise dondurmaya bağlı bazı iltihaplar meydana geliyor. "Çok dondurma yenmediği zaman boğazdaki iltihaplar genellikle ilaçsız 1-2 gün içerisinde kendiliğinden geçebiliyor. Bu durumlarda rahatlatıcı olarak, boğaz pastilleri kullanılabilir." diyen Erdoğdu, dondurmanın bütün bütün yutularak yenmesinden ziyade ağızda eritildikten sonra yutulması ve dondurmadan hemen sonra ılık su içilmesi önerisinde bulunuyor.

Kaynak: Haber7