Büyük Anadolu Doğum Okulu Uzm. Diyetisyen Sevinç Sevinçer, Kurban Bayramı’nda özellikle kurban etinin tüketilmesi ve saklanması konusunda yapılan bazı yanlış uygulamaların önemli sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi.
Kesilen kurban etinin hemen tüketildiğini belirten Büyük Anadolu Doğum Okulu Uzmanı Diyetisyen Sevinç Sevinçer, “Kurban Bayramı’nda özellikle kırmızı et tüketimi bir hayli artmaktadır. Bu durum özellikle kalp hastalığı, hipertansiyon, böbrek, gut ve diyabet gibi kronik sorunları olanlarda, gastrit, ülser gibi mide problemleri yaşayanlarda ve ileri yaşlardaki kişilerde ekstra sağlık sorunları yaratabilir” dedi.
Vatandaşların yapılan uyarıları dikkate alması gerektiğini belirten Sevinçer, uyarılarına şöyle devam etti:
“Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir. Bayram boyunca genellikle yapılan en büyük hata gün içinde öğün sıklığına dikkat etmemektir. Buna bağlı olarak da yemek saatinde gecikmeler ve yemek porsiyonları artmalar görülmektedir. Bu nedenle bayramlarda bile günde 4-5 öğün olacak şekilde bir beslenme planı uygulanmalıdır. Fazla miktarda ve geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalıdır. Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Kahvaltı gün içerisinde tok hissetmenizi sağlar ve diğer öğünlerinizde daha az yemenize yardımcı olur. Kurban eti tüketilen öğünlerin yanında bol yeşillikli veya yoğurtlu salatalar tüketilmelidir. Sindiriminizi kolaylaştırır ve kabızlık sorununu gidermeye yardımcı olur. İçecek tüketimine de dikkat etmek gerekir. Asitli ve şekerli içeceklerden kaçınılmalı onun yerine az şekerli limonatalar, su veya ayran tüketilmelidir. Gün içerisinde mutlaka ara öğün yapılmalıdır. Bu yöndeki tercihinizi de kabızlığı ve şişkinliği önlemek adına mevsim meyvelerinden kullanabilirsiniz. Gün içerisinde 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Bayram süresi boyunca da günde 30 dakika hafif tempolu yürüyüşler yapmak daha hareketli olmanızı ve rahatlamanızı sağlayacaktır.”