Konu hakkında araştırma yapmak üzere 2 yıllık bir proje başlattıklarını belirten Prof.Dr. Mehmet Ali Akpınar, 'Diplolepis Mayri' adındaki sineklerin yüzde 50'nin üzerinde ürün kaybına neden olduğunu, önlem alınmazsa bir çok yerde meyvenin yok olabileceğini söyledi.

CÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından yapılan bir araştırmada 'Diplolepis Mayri' adındaki dişi sineklerin kuşburnu çiçeklerine yumurta bıraktıkları belirlendi. Çıkan larvaların ise meyve çekirdeğine yerleşerek burada beslendiği ve bu sırada çekirdeklerin değişikliğe uğrayarak şişkin bir hal aldığı görüldü. Büyümelerin meyve kabuğunun patlamasına ve etli kısmın kurumasına neden olması yüzünden kuşburnu meyvesinden verim alınamadığı tespit edildi. Yapılan bu tespitler sonrası Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Akpınar, Prof. Dr. Lütfiye Gencer, Araştırma Görevlisi Dr. Salih Görgün ve Konya Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Aktümsek detaylı araştırmalar yapmak üzere bir proje başlattı.

Kuşburnu bitkisinin ekonomik ve endüstriyel açıdan önemli bir bitki olduğunu belirten Prof. Dr. Akpınar, doğal yollarla kontrol altına alınamayan 'Diplolepis Mayri' sineği ile kimyasal mücadelede daha bilimsel bir bakış açısı oluşturmak istediklerini ifade etti.

'BAZI AĞAÇLARDA TÜM MEYVELER ÇÜRÜYOR'

Sineklerin yüzde 50'nin üzerinde ürün kaybına neden olduğunu belirten Prof.Dr. Akpınar, "Bazı kuşburnu çalılarında tüm meyvelerin çürüdüğünü görebiliriz. Ancak Sivas ve çevresinde yapılan ön çalışmamızda, soğuk bölgelerde daha az çürüme meydana geldiğini gördük. Mayıs ayında yapılacak araştırmalarla parazitlerde artış olup olmadığını inceleyeceğiz" dedi.

KUŞBURNU MEYVESİ YOK OLABİLİR

Prof.Dr. Mehmet Ali Akpınar, kuşburnuya zarar veren sineklerin her geçen yıl sayıca artması nedeniyle ilerleyen yıllarda kuşburnu meyvelerinde de çürümenin artabileceğini söyledi. Soğuk bölgelerde daha az çürüme meydana gelmesini avantaj olarak nitelendiren Prof.Dr. Akpınar, "Bu arada 'Diplolepis Mayri' sineğinin gelişim biyolojisi ve biyokimyasına dair herhangi bir veri henüz bulunmuyor. Çalışmalarımızda elde edilecek verilerin, böcek fizyolojisi ve biyokimyası alanında önemli sonuçlar vereceği ve bilim dünyasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

KUŞBURNUNUN FAYDALARI

C vitamini açısından oldukça zengin olan Kuşburnu, enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına karşı vücut direncini artırarak grip, nezle gibi hastalıklara karşı dayanıklılık sağlıyor. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalı olan meyve, kan temizleyici özelliği ile biliniyor. Bitkinlik ve yorgunluğa iyi gelen kuşburnu, vücudu dinlendirerek, romatizma ağrılarını da gideriyor. Ayrıca güçlü bir bağırsak yumuşatıcısı olma özelliği taşıyor. Kuşburnu ülkemizde genellikle çay ve reçel olarak tüketiliyor.