Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Uçmak, hayvan kaynaklı ve yüzde 40 ölümcül MERS-CoV hastalığının bitlerden insanlara geçtiğini söyledi.

Uçmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MERS-CoV'un ilk defa 2 yıl önce Suudi Arabistan'da ortaya çıkan enfeksiyon ve solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti.

Hastalığın, solunum yetmezliği sendromlu yeni bir coronavirüs olduğunu vurgulayan Uçmak, Dünya Sağlık Örgütü'nün bu konuda çeşitli önlemler aldığına işaret etti.

Virüsün insandan insana bulaşabildiğini aktaran Uçmak, "Hayvan kaynaklı ve yüzde 40 ölümcül MERS CoV hastalığı bitlerden insana geçti. İnsanların solunum sistemine yerleşen bu virüs, öksürme ve aksırma sırasında diğer kişilere bulaşıyor" dedi.

Uçmak, coronavirüsten korunmak için diğer ölümcül gribal enfeksiyonlarda olduğu gibi bazı tedbirlerin alınmasının yeterli olacağını söyledi.

Şimdiye kadar MERS-CoV'a karşı lisanlı bir aşı ve ilacın üretilmediğini anımsatan Uçmak, bu hastalıkta, korunma yöntemlerinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Umreye gideceklere çeşitli uyarılarda bulunan Uçmak, şunları kaydetti:

"Bu virüse etkili bir ilaç yok. Özellikle el yıkamak en etkili yol. Maske kullanmak ve insanlarla fazla temas etmemek gerekiyor. Burun akıntısı ve öksürük şikayeti olanlardan uzak durulmalı. Grip ve nezlede nasıl tedbir alıyorsak aynısı bu virüse karşı uygulamalıyız. Eğer burun akıntısı ve öksüren kişiyle temasta bulunduysak kesinlikle elimizi yıkamadan ağza ve burna dokunmamalıyız."