Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü, kadınlara yönelik meme kanseri taraması hedef nüfusa oranla Türkiye birincisi oldu.
Muş’ta meme kanseri tarama çalışmalarını aktif bir şekilde sürdüren Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü, hedef nüfusa oranla Türkiye birincisi oldu. Merkez ve ilçelerde meme kanseri tarama çalışmalarının düzenli bir şekilde yapıldığını belirten Muş Halk Sağlığı Müdürü Dr. Serdar Türkoğlu, Türkiye birinciliği başarısından dolayı oldukça mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.
Muş halkına en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceklerini ifade eden Dr. Türkoğlu, “kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olduğu, yeni tahminlere göre Dünya’da yeni tanı alan kanserli hasta sayısı ve kanserden kaynaklanan ölümler bir önceki tahminlere göre arttığını söyledi. Meme kanseri, Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olup, kadınlarda en sık rastlanan kanserdir” dedi.
“HER 8 KADINDA BİRİNİN KANSERE YAKALANMA RİSKİ VARDIR”
Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer aldığını kaydeden Türkoğlu, şunları söyledi: “Hayat boyu her 8 kadında birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanserini erken evrede yakalayabilmek için, kanser mortalitesini azalttığı düşünülen ve etkinliği kanıtlanmış tarama yöntemleri kullanılmaktadır. Bu nedenle kanser kontrolünün bir parçası olarak, meme kanserinde topluma yönelik tarama programların uygulanması gerekmektedir.”
Meme kanseri taramasında hedef nüfus orana göre Muş’un Türkiye’de birinci olmasının özverili bir çalışmaya bağlı olduğunu vurgulayan Dr. Türkoğlu, “Muş ilinin Meme Kanseri taramasında birinci sırada yer alması için özveriyle çalışmaya bağlıdır. Bu bağlamda başta Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Ahmet Cemil Ergün, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kontrol Programları Şube Müdürü Tekin Güler, Ketem ekibi, tüm sağlık personellerimize ve kendi sağlıklarını düşünerek kanser taramalarını düzenli yaptıran halkımıza teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.