Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar, GastrikBy-Pass operasyonu sonrasında obeziteli hastaların fazla kilolarının yüzde 80’ine kadar verilebildiklerini söyledi.
Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar, obezitede etkin olan tedaviler hakkında konuştu. Son yıllarda fazla görülen hastalıkların başında gelen obezite, cerrahi yöntem dışındaki tedavilerin kalıcı olmadığına dikkat çeken Dr. Soğukpınar, “2015 yılında 30’u İngiltere’den olmak üzere Amerika, Almanya, Avustralya, Yeni Zellanda, Katar gibi ülkelerden 50’nin üzerinde hasta Eskişehir ‘e geldi. Biz de bu hastalarımıza cerrahi yöntem uyguladık. Cerrahi dışındaki tedavilerin etkinliği kalıcı değildir. İlaç ve diyet tedavisi sonrası hastaların yüzde 97’si eski kilolarına yaklaşık 3 yıl içerisinde dönerler. Bu tür tedavilerde kilo kaybı az miktarda olur. İlaç tedavisinin ciddi yan etkileri doğabilir. Bir çok hasta medikal tedaviyi uzun dönem sürdüremez. Obezite tedavisinde davranış tedavisi, diet, egzersiz ilaç tedavisi ve tüm bunların yetersiz kaldığı durumlarda da cerrahi uygulamalar gündeme gelir” dedi.
“GASTRİKBY-PASS SONRASINDA KİLOLARIN YÜZDE 80’İNİNDEN KURTULMAK MÜMKÜN”
Şişmanlığın tedavisinde medikal yöntemlerin yeterli sonuç vermediğine dikkat çeken Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar, konuyla ilgili konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Tıbbın gelişmiş olduğu ülkelerde cerrahi tedavi kalıcı tedavi olarak görülür ve son yıllarda sayısı hızla artmaktadır. Günümüzde yemek alımını kısıtlayıcı GastrikBand-Kelepçe veya kısıtlamaya ilave olarak yenilen yemeğin sindirimini de azaltıcı GastrikBy-pass operasyonu ön plandadır. SleeveGastrektomi son yıllarda uygulanan yemek alımını kısıtlayıcı diğer bir operasyondur. Obezite ameliyatlarının hepsi günümüzde laparoskopik olarak yapılmaktadır. GastrikBand operasyonunda hastanın gıda alımı kısıtlanır. Bilimsel çalışmalar bu operasyonla hastaların fazla kilolarının ortalama yüzde 50-60 düzeyinde verebildiklerini göstermektedir. Etkinliği daha yüksek olan GastrikBy-pass operasyonunda ise fazla kiloların yüzde 70-80’i verilebilmektedir. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon beraberinde olan şişman hastalarda özellikle GastrikBy-pass operasyonu önerilmektedir.Obezite ameliyatı sonrası şeker hastalarının yüzde 80’i hipertansiyon hastalarının yüzde 85 i ilaçlarını tamamen bırakıp hastalıklarından kurtulmaktadır."