Diyabetli çocukların ve ailelerinin, eğitim ve sosyal hayatlarında yaşadıkları zorlukların anlatılması ve çözüm yollarının sunulması hedefiyle yola çıkan 'Diyabetli Çocuklar Okulda' (DİÇOP) projesi sona erdi. Proje kapsamında 222 okul öncesi öğretmeni, 580 sınıf öğretmeni, 50 okul yöneticisi ve 25 diyabetli çocuk sahibi veli; kan şekeri ölçme, insülin iğnesi yapma, insülin pompası kullanmayı da içeren teorik ve uygulamalı diyabet eğitiminden geçirildi.

Samsun Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yürütülen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında finanse edilen, 'Diyabetli Çocuklar Okulda Projesi 2' (DİÇOP 2) eğitimlerinin sona ermesi nedeniyle düzenlenen toplantı önceki gün Samsun Grand Amisos Hotel’de yapıldı. Kapanış toplantısına OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şubesi Başkanı Yakup Cemil Şahin, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Doğan, Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ve proje koordinatörü Araştırma Görevlisi Dr. Mehtap Yağan Aşçı ve davetliler katıldı.

'HEDEFİMİZİN ÜSTÜNE ÇIKTIK'

Dr. Mehtap Yağan Aşçı proje kapsamında verilen eğitimler hakkında bilgi verdi. Aşçı eğitimlerde, 222 okul öncesi öğretmeni, 580 sınıf öğretmeni, 50 okul yöneticisi ve 25 diyabetli çocuk sahibi velinin; kan şekeri ölçme, insülin iğnesi yapma, insülin pompası kullanmayı da içeren teorik ve uygulamalı diyabet eğitiminden geçirildiğini ve hedefledikleri sayının üstüne çıktıklarını söyledi.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Doğan, “Şeker hastalığı benim çok sevdiğim bir tanımla aslında şeker gibi bir hastalık. Ancak beslenme ve spor konusunda özel dikkat gerektiriyor. Biraz sabır gerektiren bir yönü de var. Şeker hastalığının erken tanısı, özellikle çocuklarımızın bu konuda taramadan geçmesi büyük önem taşıyor. Bu açıdan bu projenin amacına hizmet ettiğini ve başarıya ulaştığını düşünüyorum.” dedi.

"ÜNİVERSİTEMİZ KAMU YARARINA OLAN FAALİYETLERE DESTEK VERMEKTEDİR"

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Kaptan, “Üniversitelerin asli görevlerinden bir tanesi de kamu yararına olan faaliyetleri yapmaktır. Bu tarz projelerin en sıkıntılı dönemi hayata geçirildiği zamanlar en keyifli dönemi de projelerin sonuçlandığı dönemlerdir. Bünyemizde yapılan bu projenin başarıyla sonuçlandığını görüyorum. Bu noktada bu projeyi oluşturmada ve yürütmede emeği geçen tüm öğretim üyelerine ve öğretim görevlilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. Diyabetli Yaşam Derneği Samsun Şubesi Başkanı Yakup Cemil Şahin, projede eğitim veren Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yasin Selçuk ve Diyabet hemşiresi Gönül Güven projeye katkılarından dolayı teşekkür plaketi aldı.