Toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr.M.İlker ÇİTİL Ve Müdür Yardımcıları,Halk Sağlığı Müdürü Dr.Ahmet YENER Ve Müdür Yardımcıları,Tıp Fakültesi Karaciğer Nakil Merkezi Sorumlusu Prof.Dr.Ertan BÜLBÜLOĞLU,Organ Doku Koordinatörü Doç.Dr. Mustafa ÇELİK,Yoğun Bakım Sorumlusu Doc.Dr.Hafize ÖKSÜZ, Adana Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr.Nezahat BİNGÖL Ve Koordinasyon Merkezinden Zihrilben YILDIZ, Elbistan Böbrek Hastaları Yardımlaşma  ve Dayanışma Derneği Başkanı Duran Sungur, Başkan Yardımcısı Şerafettin KÖSE, Yönetim Kurulu Üyeleri Ve Kahramanmaraş İl Koordinatörleri katıldı.

  Toplantında Bir Konuşma Yapan İl Sağlık Müdürü Sayın Dr.M.İlker ÇİTİL şöyle dedi:

 

          “ Organ bağış sayısını arttırmak ve halkımızda organ bağışı bilincini geliştirmek amacı ile her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında  ”˜Organ Bağış Haftası' etkinlikleri yapılmaktadır.

         Bilindiği üzere organ bağış ve organ nakil sayılarının yetersizliği, son dönemde organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının arttırılması Sağlık Bakanlığımızın ve Müdürlüğümüzün öncelikli hedefleri arasındadır.

         Tedavisi sadece organ nakli ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi Ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde 65000'e yakın, İlimizde ise 759 Kronik Böbrek Yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve Karaciğer nakli bekleyen hastalar, böbrek hastaları kadar şanslı değillerdir; uygun organ bulunmadığı takdirde kısa bir süre içinde yaşamlarını kaybetmektedirler.

 

         Organ nakli hizmetlerinin iyileştirilmesi ile ilgili yapılmakta olan çalışmalarda beyin ölümü bildirim ve kadavra donör sayısının arttırılması Bakanlığımızın Organ nakli dışında yaşama umudu olmayan hastaların hayata döndürülmesinde emeği geçen sizlerin çalışmaları sonucunda ülke genelinde kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, ince bağırsak, pankreas ve kornea bekleyen toplam 4146 hastaya organ ve doku nakli yapılmıştır.  Kahramanmaraş genelinde bekleme listesi 202 kişidir.

      Ülke genelinde gelişen beyin ölümlerine, aile görüşmesi yaparak organları kullanılsın ya da kullanılmasın toplam 1102 donör bildirimine katkıda bulunarak bu yönde özverili çalışma gösteren tüm sağlık çalışanlarına teşekkür eder, göstermiş olduğunuz başarıların 2013 yılında daha da artarak devamını dilerim.      

“GELİN ORGAN BAĞIŞLAYALIM, BİR HAYAT BİTERKEN BİR HAYAT BAŞLATALIM.”diyerek konuşmasını bitirdi.

 

Adana Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu DR.Nezahat BİNGÖL, Organ Ve Doku Nakliyle ilgili geniş ve detaylı bir slayt sunumu yaptı.

 

Daha sonra Tıp Fakültesi Organ Doku Koordinatörü Doç.Dr. Mustafa ÇELİK, Organ Ve Doku Nakliyle ilgili bir konuşma yaptı.

 

Elbistan Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin 2012 yılı içerisinde organ bağışı konusunda yapmış oldukları başarılı çalışmalarından dolayı yönetim kurulu başkanı Sayın Duran SUNGUR'A İl Sağlık Müdürü Sayın Dr.M.İlker ÇİTİL plaket  ve Teşekkür Belgesi verdi.

Daha sonar , Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesinde Organ Doku Koordinatörü Dr.Mehmet Ali DÜZKALE'YE, Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Şerafettin KÖSE'YE, Yönetim kurulu üyelerinden Mehmet KÜTÜK'E, Adnan BABAOĞLU'NA, Hasan CİHANGİR'E Teşekkür Belgesi verildi.