Kayseri Memorial Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, Ramazan ayında ‘güzellik vitamini’ olarak bilinen biyotince zengin olan yumurtanın beslenme programında bulundurulması gerektiğini söyledi.

Ramazan ayında uzun süren susuzluk süresinin, cilt bakımını daha fazla önem gösterilmesini gerekliliğini ortaya çıkardığını belirten Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, vücudu susuz bırakmamanın yanı sıra bazı besin maddelerinin alınmasının cilt bakımını kolaylaştıracağını ifade etti. Vitamin H adıyla bilinen ve cilt bakımı için önem arz eden ‘biyotin’ içerikli gıdaların Ramazan ayında daha önemli hale geldiğini dile getiren Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, “Buna, güzellik vitamini de diyebiliriz. Yumurta biyotinden çok zengin. O nedenle sahurda yumurtayı eksik etmeyelim” dedi.

Mercimek çorbası da cilt için önemli

Bunun yanı sıra, ceviz, fındık, badem gibi yine biyotin, folik asit ve çinko bakımından zengin çiğ kuruyemişlerin de beslenme programında yer alması gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, “Mercimek çorbası da cilt sağlığı için son derece önemli, folik asit yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Ispanak da biyotin açısından zengin, dolayısıyla ıspanakla pişirilmiş yemekler de tercih edilmeli. Yeşil sebzelerde bulunan antioksidanlar, A, C ve E vitaminleri de kırmızı ve turuncu sebze ve meyvelerde var. Yeterli oranda protein almaya da dikkat edersek Ramazan ayı hepimiz için iyi bir detoks programı olacak” diye konuştu.

İftar ve sahur arasında su tüketimi önemli

İnsan vücudunun yüzde 70’inin sudan oluştuğunu ve bu suyun yüzde 20’sinin deride kullanıldığını vurgulayan Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, nem dengesi için iftar ve sahur arasında tüketilecek yaklaşık 2 litre suyun da önemine dikkat çekti.

“Krem orucu bozmaz, ihmal etmeyelim”

Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, son olarak kullanılacak nemlendiricilere Ramazan ayında daha çok önem verilmesi gerektiğine işaret etti. Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, “Havaların sıcak olması ve ozon tabakasındaki artan deliklerden dolayı cildimizin daha fazla ultraviyole ile tahrip edilmesinden dolayı deriye nemlendirici bakımı da öneriyoruz. Herkesin dermatoloğunun önerdiği bir nemlendiriciyi kullanması çok önemli. Deri yoluyla emilim orucu bozmaz, o nedenle deri kremlerini ihmal etmeyelim” ifadelerini kullandı.