Hz. Muhammed'in (S.A.V) sünneti olan hacamat alternatif tıp olarak bu dönemin Avrupa'sında da kullanılmaktadır. Peki hacamat nedir? Dindeki yeri nasıldır? Nerelerden hacamat yapılabilir? Hangi hastalıkların tedavisidir? Hacamat yaptırmanın sakıncaları var mıdır? Kimler hacamat yaptırabilir, kimler yaptıramaz? Modern tıpta hacamatın yeri nasıldır? İşte tüm bu merak edilen soruların cevapları”¦

HACAMAT NEDİR?

Hacamat deriden ufak ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınmasıdır. Genellikle iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden bardak veya boynuzla alınır.

HACAMATIN DİNDEKİ YERİ NEDİR?

Hz. Muhammed "Her kim ayın on yedi on dokuz ve yirmi birinci günlerinde kan aldırırsa kan hücumundan dolayı meydana gelen birçok hastalıklardan şifa bulur." buyurmuştur. E. Davud Tıp H. 3861; Tirmizi Tıp H. 2051 

Ebu Kesbe el-Enmari anlatıyor: "Resulullah başından ve iki omuzu arasından hacamat oldu ve: "Kim bu kandan akıtırsa, herhangi bir hastalık için, bir başka ilaçla tedavi olmasa da zarar görmez!" buyururdu." 

Ebu Davud, Tibb 4, (3859); Ibnu Mace, Tibb 21, (3484). Hz. Muhammed'in bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir hacamatcıya hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: "Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır. (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır)"(Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3) 

Mirac gecesinde yanından geçtiği bir melek grubunun Hz. Muhammed'e: “ümmetine hacamatı emret!” diye söylediğini Abdullah b. Abbâs rivayet etmektedir (Ali Nâsıf, et-Tâc, III, 203).

HACAMAT NASIL YAPILIR?

Modern ve hijyenik Hacamat kupaları 30 saniye ila 2  dakika arası hacamat uygulanacak bölgeye vakumlanır. Bu vakumlama ile vakumlanan bölgedeki pis kanı toplar.

Hacamat kupalarının  yeteri kadar beklemesi sonucunda orası iyice uyuşur sonra kupalar çıkarılır ince ince neşter/bistrü ile kesikler atılır, (0.5cm uzunluğunda, 1-2 mm arası derinlikte)  sonra kupalar tekrar çizik atılan yerlere takılır böylece vücuda zarar veren fazla ve pis kanlar o kupa  içinde toplanır.

Hacamat'da Hijyen ve temizlik çok önemlidir. Atılan bu çizikler 1 günde iyileşir, atardamar veya kılcal damarlara asla zarar vermez.

HACAMAT NERELERDEN YAPILABİLİR?

Baştaki secde noktasına yapılabilir. / Çene altına yapılabilir. / İki omuzun iç taraflarına yapılabilir. / Boyun altı göğüs girişi yanlarına da yapılabilir. / Sol göğüs üst tarafına da yapılabilir. / Ayak bileği dış taraftan alınabilir. / Topuk üstü, iç ve dış taraftan alınabilir. / Göğüs tahtası alt tarafından alınabilir. / Sol göğüs altına yapılabilir. / İki göğüs arasından alınabilir ama göğüs üzerine asla yapılamaz. / Göbek altı, sağı, solu ve üstüne yapılabilir ama göbek ortasından asla yapılamaz.

EN ÇOK HANGİ ŞİKAYETLE HACAMAT YAPILIR?

Sinüzit ve baş ağrısında yapılabilir

Sigara ve bazı alışkanlıkları terk etmek için de kullanılır.

Yüz felci için yapılabilir.

Göğüs ağrısı ve nefes darlığı için yapılabilir.

Kısırlık için, karaciğer için, idrar sorunları için yararlıdır.

Bacak ağrılarında, uyuluklukta yapılabilir.

Kalple ilgili sıkıntılarda yapılabilir.

HACAMAT YAPTIRMANIN SAKINCALARI NELERDİR VE KİMLER YAPTIRAMAZ?

Kansızlık, demir eksikliği, tansiyon düşüklüğü olan kişilerde, demir eksikliği ve beslenme problemleri nedeniyle dikkat eksikliği ve zihinsel yetersizlik yaşayanlarda akıtılan kan volümüne bağlı olarak durumu ağırlaştırabilir. Steril şartlarda yapılmayan uygulamalar hepatit B, HCV, HIV gibi tedavisi güç hastalıkların kişiye bulaştırılmasına yol açabilir. Çocuklarda, yaşlılarda, Hamile veya mensturasyon dönemindeki kadınlarda, metastatik kanser hastalarında, kemik ve kas problemleri olan kişilerde kontrendikasyon düşünülmelidir. Ayrıca DVT (Deep Vein Thrombosis) rahatsızlığında da hacamatın uygulanmaması gerektiği bildirilmektedir.

HACAMAT KİMLER YAPTIRABİLİR?

Ciddi bir kurumdan eğitim almış ehil uzmanlar bulmak oldukça zordur. Hacamat Derneği çatısı altında tüm türkiye ve Avrupada bu mesleği öğrenmek isteyenleri yetiştiriyoruz. Lakin kanunların kıstlamaları ve engellemeleri göz önünde bulundurulursa çok az ehil uzman vardır.

MODERN TIPTA HACAMATIN YERİ NEDİR?

Hipervolemi yüzünden başağrısı ve solunum-dolaşım sıkıntısı çeken hastalar uzman doktorun önerisi ile ve önerilen miktarda kan aldırabilirler.