KSÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Geriatri Öğrenci Topluluğu ve Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Dünya Engelliler Günü” kapsamında, öğrencilerin bilgi ve becerilerini arttırmak ve kaliteli ara eleman yetiştirmek amacıyla düzenlenen konferans, KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferans kapsamında Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türksel Dülgergil, video ve slaytlar eşliğinde ağız ve diş sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışları ve yapılması gerekenleri aktardı.

Bakteri üretimi bakımından ağzı, vücudumuzun en pis yeri olarak tanımlayan Dülgergil, vücutta meydana gelen enfeksiyonların yüzde 65’inin ağız ve diş plağı kaynaklı olduğunu vurguladı. “Dişlerin fırçalanmaması alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının başlıca nedenidir” diyen Prof. Dr. Dülgergil, diş plağının 12 saat arayla düzenli olarak uzaklaştırılması gerektiğini vurgulayarak, diş sağlığının insanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediğini ifade etti.

Önemli olanın diş sağlığını bozulmadan korumak olduğunun altını çizen Dülgergil, “Çürüyen bir dişe dolgu yapılması kalıcı bir tedavi değildir. Dolgu veya herhangi bir madde ağıza girdiği anda ağızdaki bakteri üretimi 2,5 kat artar.” diye konuştu. 

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı konusuna da değinen Prof. Dr. Dülgergil, “Çocuklarda süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi diş yapısında bozulmalara neden olur. Ortodontik problemlerin yüzde 70’i süt dişlerinin zamanından önce düşmesi ve çekilmesi kaynaklıdır.” dedi.

Konferansa KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı’nın yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.