Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. A. Tulga Ulus, kalp krizi sonrası oluşan hasarın göbek kordonundan alınacak hücreyle onarılacağını söyledi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alp Can’ın yürütücülüğünü yaptığı HUC-HEART Çalışması, yani kalp krizi sonrası kalbin yenilenmesi için kök hücre nakli projesi hasar görmüş, kendini yenileyemeyen kalbin göbek kordonundan alınacak hücreyle yenilenmesini hedefliyor.
Prof. Dr. Ulus, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çalışmanın Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Güven Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından yürütüldüğünü ve bu projenin kapsam ve yöntem açısından dünyadaki ilk çalışma olduğunu belirtti.
Çalışmanın aynı zamanda iş gücü ve ekonomik kaybı engellemeyi amaçladığını belirterek projenin; 2 Şubat 2015 tarihinde başladığını kaydeden Prof. Dr. Ulus, üç yıl sürecek olan klinik araştırmanın bütçesinin Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığınca sağlandığını ifade etti.
39 HASTAYA NAKLEDİLECEK
Bebeğin kordonundan alınacak kök hücreler, iyi üretim uygulamaları (GMP) koşullarında ayrıştırılıp üretildikten sonra 39 hastaya nakledilecek ve hastalar bir yıl süreyle izlenecek. Çalışmada, etkinliği sınanan göbek kordonu mezenkimal kök hücreleri bu alanda ilk defa kullanılıyor olacak. İlk naklin 23 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirildiği çalışmaya toplam 13 kişi alınmış durumda ve tüm hastalar 1 yıl süreyle izleniyor.
Çalışmanın başarıya ulaşması durumunda, hem ekonomik açıdan bir gelişme hem de kalp nakli için verici sayısının az olduğu ülkemizde sağlık açısından önemli bir gelişme sağlanmış olacak.