Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde vatani görevini yaptığı sırada mayına basıp sol bacağını kaybeden ve protez kullanmaya başlayan, bu nedenle aşırı kilo alıp günlük yaşamında güçlük çeken 43 yaşındaki Metin Yıldız, 120'den 85 kilograma düşmek için İzmir'de 'Tüp mide' ameliyatı oldu.

Eğirdir Dağ Komando Okulu'ndaki acemi eğitimi ardından Akçay Taburu'nda usta birliğine katılan Komando Çavuş Metin Yıldız, 1992 yılı Nisan ayında taburuyla Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde terör örgütüne yönelik bir operasyona katıldı. Askerliğinin bitmesine 3 ay kala, düzenlenen bu operasyon sırasında mayına basan ve ağır yaralanan Yıldız, Diyarbakır Asker Hastanesi'ne kaldırıldıktan sonra Ankara'daki GATA'ya sevk edildi. Tedavisine Ankara'da devam edilen Yıldız, sol bacağını kaybetti ve 1.5 yılda 10 ameliyat geçirdi. Yıldız, yaşama tutunmayı bir an olsun kaybetmediğini anlatırken şöyle dedi:

"GATA'da tedavi olurken Tülay hemşireye aşık oldum, duygularımı açtım bir süre sonra da evlilik kararı aldık. Yaşamımızı birleştirdikten sonra ikiz çocuğumuz dünyaya geldi. Devlet, 'Gazi' olarak bizlere maaş bağlıyor. Ancak ben çalışmadan duramayan biriyim. İş başvurusunda bulunacakken bir ortopedi firmasının sahibiyle tanıştım ve onun yanında çalışmaya başladım. Mesleğe çıraklıktan başladım. Daha sonra İstanbul'da bir arkadaşımla 'Ortotim' adını verdiğimiz kendi firmamızı kurduk."

DİYET DE FAYDA ETMEDİ

İstanbul'da oturan ve hareketsizlik nedeniyle zamanla kilo aldığını vurgulayan Yıldız, sol bacağına protez takılı olduğunu, kilolarının da hareketlerini kısıtladığını, şişmanlamayı durdurmak için diyet yaptığını ancak başarılı olamadığını belirtti. Kendi gibi gazi olan arkadaşı Şenol Şahin'in 'Tüp mide' ameliyatı geçirdiğini anlatan Yıldız, "Ortağım ve gazi arkadaşım 'Tüp mide' ameliyatı olmam için beni bir süre ikna etmeye çalıştı. Gazi arkadaşım ameliyat olduktan sonra fazla kilolarından kurtuldu. Bu da bana cesaret verdi. İzmir'de Op.Dr. Haluk Ünalp ile bağlantıya geçtim ve özel Ata Sağlık Hastanesi'nde ameliyat oldum" dedi.

HEDEFİ 3 AYDA 35 KİLO VERMEK

Üç günlük tedavi sürecinin ardından taburcu edilen Yıldız, yaklaşık üç ayda 35 kilo vermeyi hedeflediğini aktarıp, "Protez olan bacağıma fazla kilo yüklemesi olunca hareketlerim kısıtlanıyor. Fazla kilolarımdan kurtulunca bu sorun da ortadan kalkacak. Belki koşamayacağım ama daha rahat hareket edebileceğim" diye konuştu.

1 SAAT 15 DAKİKALIK OPERASYON

Metin Yıldız'ı sağlığına kavuşturmak için ameliyatın en uygun seçenek olduğunu savunan Op.Dr. Ünalp, şöyle devam etti:

"Mayına basma nedeniyle sol diz altından organ kaybı yaşayan bir hastamız. Daha önce hastaya protez takılmış, ona bağlı olarak hareket kısıtlılığı nedeniyle kilo artışı görülmüş. Hasta gittikçe morbit obezite grubuna girmiş. Kilo artışı hastanın hareketlerini azaltıyor, hareket azaldıkça da kilo artışı fazlalaşıyor. Hastamıza 1 saat 15 dakika süren 'tüp mide' ameliyatı uyguladık. Protezini daha rahat kullanması, hareketlerini daha rahat yapıp yaşam kalitesini arttırabilmek için bu ameliyatı uyguladık. Beklentimiz üç ay içinde hastamızın normal kilosuna inmesi ve yaşam kalitesinin yükselmesi. Bence hastamız 80 ile 85 kilogram arasına inerek normal bir birey haline gelecek. Gazilerde bu rahatsızlık oldukça fazla görülüyor. Diyet yapılamayacaksa zaten spor da çok mümkün olmuyor, ameliyat daha uygun oluyor."