Ülkede binlerce çocuğun, kendilerini yeterince destekleyen koşulların sağlanamaması nedeniyle, gelişimsel potansiyellerine ulaşamadığını söyleyen Uzman Psikolog Didem Çakmakcı, erken müdahale ile sorunların önüne geçmek, gelişimi engelleyen olumsuzlukların yaygınlığını azaltmak ve olası tekrarı azaltmayı amaçladıklarını ifade etti.
Duyu Evi Fizyoterapi Hizmetleri Uzman Psikolog Didem Çakmakcı her bebeğin kendine özgü bir gelişme hızı olduğunu belirterek, "Bebeklik ve erken çocukluk dönemiyle ilgili çeşitli verilere dayalı belirlenen istatistiklerle bu gelişim için bir ortalama belirlenmiş olsa da bebekten bebeğe farklılıklar gösterir. Gelişimde ağır gittiği düşünülen çoğu bebek, zaman içinde yaşıtlarını yakalar. Önemli olan eğer gelişimsel bir gerilik gözlemlendiyse durumunun mümkün olduğunca erken tespit edilerek, çocuğun ihtiyacı olan eğitim ve tedavinin planlanması ve kendi potansiyelleri çerçevesinde sağlıklı bir sürece yönelmesinin sağlanmasıdır. Erken müdahale çocukların gelişimleri için destekleyici faktörleri arttırmak ve yaşamlarındaki risk faktörlerini azaltmakla mümkün olur." şeklinde konuştu.
Erken müdahale programı nedir?
Erken müdahale programlarının, gelişimsel gerilikler veya sosyal-duygusal-psikolojik sorun davranışlar gözlemlenen altı yaş altındaki çocuklara yönelik bir dizi hizmet olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Çakmakcı, "Çocukların dil gelişimi, motor, sosyal, duyusal ve bilişsel gelişim başta olmak üzere farklı gelişim evrelerinde yaş düzeylerinden beklenen performansı tespit etmek için uygulanan çeşitli değerlendirme araçları bulunmaktadır. Erken müdahale, motor gelişim, dil gelişimi, problemleri gibi öğrenmeyi etkileyebilecek sorunları önlemeye yardımcı olur. Özellikle gelişimsel açıdan risk altındaki çocuklara yönelik gelişimsel takip programlarının yapılmasında ve ebeveynlerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve yönlendirilmesinde fayda vardır. Gelişim takibi herhangi bir farklılığın tespiti, erken tanı ve rehabilite edilmesi için çok önem taşır." ifadelerini kullandı.