Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican, pulmoner rehabilitasyonun nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasite kısıtlılığı olan kişilere uygulandığını söyledi.

VM Medicalpark Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Adem Dirican, pulmoner rehabilitasyon hakkında bilgi verdi. Dirican, “Pulmoner rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür. Hekimlerin ve toplumun farkındalığının artması, bilgilendirilmeleri ve güncel gelişmelerin paylaşılması amacıyla tüm dünyada ve ülkemizde 12-18 Mart 2017 tarihleri Pulmoner Rehabilitasyon Haftası olarak kutlanmaktadır. Uzun süreli solunum problemi olan bireylerin, nefes darlığı hissetmeksizin hareket etmesi veya normal günlük aktivitelerini yapması güçleşmektedir. Pulmoner rehabilitasyon uygulamaları; nefes darlığının en aza indirgenmesini ve aynı zamanda kişinin kendini daha güçlü ve sağlıklı hissetmesini sağlar” dedi.

Pulmoner rehabilitasyon kimlere uygulanır?

Uzm. Dr. Dirican, pulmoner rehabilitasyonun kimlere uygulanabileceği hakkında şu bilgileri verdi: “Nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasite kısıtlılığı olan kişilere uygulanır. Pulmoner rehabilitasyon, rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilir.”

Pulmoner rehabilitasyon neleri içerir?

Pulmoner rehabilitasyonun neleri içerdiğinden bahseden Uzm. Dr. Adem Dirican, “Sağlık durumunun iyileştirilmesi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, kişiye özel egzersiz programı, akciğer sağlığı, hastalıkları ve tedavileri ile hasta ve aile fertleri eğitimi, hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, beslenme danışmanlığı tedavisi, psikososyal destek konularını içermektedir. Nefes darlığı olan kronik solunum sorunlu hastalar pulmoner rehabilitasyon programları ile güvenli bir şekilde egzersiz yapabilirler. Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı veya yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik; kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, hareket yeteneğinin gittikçe azalmasına neden olur. Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığı artarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır. Sonuç olarak egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.