Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü, ramazanda oruç tutacak vatandaşları, beslenme konusunda dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyardı.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, orucun yaz aylarına gelmesiyle uzayan açlık süresinin aşırı sıcaklarla birlikte sağlık problemlerine yol açmaması için, beslenme konusunda dikkatli davranmak gerektiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Öğünler, sahur ve iftarda 2 ana öğünle, iftardan sonra 1,5-2 saat aralıklarla 2 ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Sahurda sadece su içerek ya da yatmadan önce yemek yiyerek oruç tutulması halinde, açlık süresinin çok uzun olması nedeniyle kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesi, günlük işlerde verimin azalması, halsizlik ve baş ağrısı gibi sonuçlar doğurabilir. İftara su ve çorbayla başlanması, 20 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygun olacaktır. Terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Kafein, gazlı ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar, dondurma, sütlaç, güllaç, muhallebi veya meyve tatlıları tercih edilmelidir."

Yemekleri hızlı yemekten kaçınmak gerektiği belirtilen açıklamada, "İftardan hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak hazımsızlık gibi sindirim problemlerini önlemede faydalı olacaktır. Vücut direncini artırmak, vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak, beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir" ifadesi kullanıldı.