Sahurdan iftara kadar olan uzun sürede dişler fırçalanmadığında ağızda kolayca üreyen bakteriler; çürüklerin, dişeti sorunlarının ve ağız kokusunun artmasına sebep oluyor.

Ağız ve diş sağlığı Ramazan ayında daha çok önem kazanıyor. Özellikle yaz aylarında sahur ve iftar arasındaki sürenin fazla olması, 24 saat içinde öğün sayısının toplamda 2 olması gibi etkenler ağız sağlığı için büyük riskler oluşturuyor.

Sahurdan iftara kadar olan uzun sürede dişler fırçalanmadığında, ağızda kolayca üreyen bakterilerin çürüklerin artmasına neden olduğunu belirten Hospitadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Selçuk Özbölük, bu durumun diş, dişeti sorunları ve ağız kokusunun artmasına sebep olduğunu vurguladı.

Ramazan ayının özellikle beslenme alışkanlıklarında önemli değişikliklere neden olduğunu ifade eden Özbölük, bunun bireylerin ağız ve diş sağlığını önemli derecede etkilediğini söyledi. Vücudun bu değişime adaptasyonunun sağlanabilmesi için bazı önlemler alınması gerektiğine dikkati çeken Diş Hekimi Selçuk Özbölük bu dönemde diş rahatsızlıklarının neden arttığını anlattı:

RAMAZAN'DA DİŞ RAHATSIZLIKLARI NEDEN ARTAR?

"Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi de azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Aynı zamanda, gün içinde oruç tutan pek çok insanın kan şekeri düşer ve bu nedenle iftarda şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimi artar. Bu da bakterilerin, ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş çürüklerinin ve ağız kokusunun artmasına sebep olur."

RAHATSIZLIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR

Sahur ve iftardan hemen sonra ve gün içinde macunsuz olarak dişleri fırçalayarak bu rahatsızlıkların engellenebileceğini belirten Selçuk Özbölük her zaman olduğu gibi Ramazan'da da asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Sahurda şekerli karbonhidratlı yiyecekler daha az tüketilmelidir diyen Özbölük şöyle devam etti: "Peynir ve süt gibi kalsiyumlu yiyecekler ile meyve sebze ağırlıklı beslenme sağlıklı dişler için çok önemlidir. İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması, diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği kullanılmalıdır, bunların hiçbiri olmazsa fırçalamanın ardından tuzlu su ile gargara yapılabilir.

RAMAZAN'DA DİŞ BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

”¢ İftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın.
”¢ Başta sahur olmak üzere çok şekerli gıdalardan kaçının.
”¢ Diş ipi kullanmaya özen gösterin.
”¢ Yalnızca dişlerinizi değil dilinize de fırçalayın.
Protezlerinizin temizliğine dikkat edin.

Kaynak: Haber7