46 ülkeden 1,000'e yakın göz hekimini bir araya getiren konferansta, diyabete bağlı makula ödemi ve halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen yaşa bağlı makula dejenerasyonuna ilişkin güncel araştırmalar paylaşıldı. Dejeneratif retina hastalıklarında gen ve kök hücre tedavilerine ilişkin son teknolojik gelişmeler detaylarıyla aktarıldı.

Avrupa İleri Oftalmoloji Çalışmaları Fakültesinin (ESASO) organize ettiği 14. Retina Akademisi Kongresi, 13-15 Kasım 2014 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlendi. 40 ülkeden 1,000'e yakın göz hekimini bir araya getiren konferansta, retina hastalıkları ve bununla ilgili çalışmalarındaki son bulgular ve yenilikler tartışıldı.

Toplantı, en az 20 yıldır diyabeti olan hastaların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyen, görme becerisini sınırlayan ve diyabete bağlı bir göz sorunu olan diyabetik makula ödemi (DMÖ) tedavisinde kaydedilen en son gelişmelerin incelendiği bir oturumla açıldı. Aralarında John Hopkins Wilmer Eye Institute'den (ABD) Dr. Neil Bressler'in de bulunduğu alanın önde gelen uzmanları, diyabetik makula ödemi ve halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YMDB) tedavisinde anti-VEGF ilaçların uzun dönem etkililiği ve güvenliliğine ilişkin son kanıtları paylaştı.

Toplantının Bilim Kurulu üyesi, Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı ve Ankara Hacettepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bora Eldem kongreye ilişkin görüşlerini bildirerek bazı önemli veriler paylaştı. Prof. Dr. Eldem; “Özellikle Türk toplumunun yaşlanması ile giderek artan oranda gözüken yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve 76 milyonluk ülkemizde yaklaşık %14'lük bir görülme sıklığına sahip diyabet ve onun göz komplikasyonları çok ciddi sorunlar yumağı. Bu sorunları İstanbul'da düzenlenen bu toplantı ile tartışma fırsatı yarattıkları ve retina hastalıklarının tanı ve tedavisi konusunda bilgi birikiminin artırılmasına önemli bir katkıda bulundukları için ESASO'ya Türk hekimleri adına teşekkür ediyoruz” dedi.

Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (sarı nokta hastalığı ) önemli bir toplumsal sorun olduğunu belirten Prof. Dr. Eldem; “Hastalık, 50 yaş üzeri körlüklerin en sık nedenidir. Bu hastalığın ciddi körlük yapan yaş tipinin toplumdaki yaygınlığı ortalama % 1' dir. Bu hastalıkla birlikte kişinin başkalarına olan bağımlılığı artar, kalça kırığı, depresyon gibi sorunlar sık görülür. Sarı nokta hastalığı bunların sonucu olarak, önemli tıbbi ve sosyo-ekonomik sorunlara yol açar. Son yıllarda bu hastalığın tanı yöntemlerinde ve özellikle de anti_VEGF ilaçların kullanıma girmesi ile tedavisinde önemli gelişmeler elde edilmiştir” dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vehbi Koç Göz Hastanesi'nden Prof. Dr. Emin Özmert ise diğer bir toplumsal sorun olan diyabete bağlı göz sorunlarına dikkat çekti. Dünyada şu anda 382 milyon diyabet hastasının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Özmet, gelecek 20 yılda bu sayının ikiye katlanacağını ifade etti. Özmert; “Diyabete bağlı makula ödemi, çalışan genç aktif nüfusta körlüğe yol açan en önemli nedenlerden birisidir. Bunların sayısı ülkemizde 75.000 civarındadır. Son yıllarda bu toplumsal sorunun tanı ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşanmaktadır” dedi.

Toplantı, “gerçek koşullardaki” klinik uygulamada anti-VEGF tedavisi alan 30.000 hasta üzerinde yapılan bir gözlem çalışması olan LUMINOUS çalışmasından elde edilen kanıtların değerlendirilmesiyle devam etti. Medikal retina alanında devam eden en büyük çalışma olarak kabul edilen rapor, çalışmada görev alan önemli araştırmacılar tarafından yakın zamanda elde edilen önemli sonuçları ile birlikte sunuldu. Sonuçların klinik uygulamadaki geçerliliği tartışıldı.

Toplantının önemli bölümlerinden biri de, dejeneratif retina hastalıklarına yönelik son teknoloji gen ve kök hücre tedavileri konusunda yapılan tartışma oldu. Bu tartışma kapsamında, ABD'de bulunan Rutgers University'den Prof. Dr. Marco Zarbin bir açılış konuşması yaptı. Pek çok genin ve bunların fonksiyonlarının tespit edilmesiyle birlikte, yeni gen temelli tedavilerin geliştirilmesinin geleceği değerlendirildi.

Kongre ile ilgili görüşlerini bildiren ESASO Kongre Başkanı ve Kurul Üyesi, Milano Vita-Salute San Raffaele Üniversitesi Oftalmoloji Departmanı Başkanı Francesco Bandello; “Hastalara optimal bakımı sağlamak amacıyla tedavi alanındaki son ilerlemelerin tartışılmasını kolaylaştırmak için, katılımcılar arasında uluslararası işbirliği ve bilgi paylaşımı kritik önem taşımaktadır. Bu toplantı, oftalmoloji eğitimi ve günümüz klinik uygulamalarında en yüksek standartları belirlemekte merkezi bir rol oynadı. Konuşmacılarımıza bizlerle paylaştıkları bilgiler için teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantıda daha sonra, her yıl olduğu gibi, XOVA ”˜Oftalmolojide Mükemmellik Görme Ödülleri' sahiplerine verildi. Uluslararası göz uzmanlarının liderliğinde, Novartis firmasının sponsorluğunda düzenlenen ve global bir ödül programı olan XOVA, oftalmoloji alanındaki temel toplumsal sorunları çözmeye yönelik ve kar amacı gütmeyen çalışmalara finansman sağlamaktadır.