Aile Hekimi Dr. Erdem Demirtaş, uzun süre açlık gözlenen Ramazan ayında beslenme düzeni değiştiğinden özellikle sindirim sistemi ile ilgili sorunlarla sıklıkla karşılaşıldığını ve sadece su içerek niyetlenmenin zararlı olduğunu ifade ederek, uygulanması gereken hususlara dikkat çekti.
Dr. Erdem Demirtaş, Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olduğunu, bu yüzden Ramazan’da da yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu söyledi. Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleriyle yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasının esas olması gerektiğini belirten Demirtaş, “Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranları değişmemektedir. Bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenme gereklidir” dedi.
“SAHURA MUTLAKA KALKILMALI”
Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğunu ve mutlaka sahura kalkılması gerektiğini dile getiren Demirtaş, “Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kuru baklagil türü yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir” diye konuştu.