Nepal’de meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında ülkeye giden dünyanın sayılı sivil kurtarma ekiplerinden biri Kimse Yok Mu’nun arama ve kurtarma ekibi ASYA yurda döndü.

Nepa’li vuran ve 7 bin dolayında insanın hayatını kaybettiği depremde görev alan Kimse Yok Mu arama ve kurtarma ekibi ASYA, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) aktarmalı Sabiha Gökçe Havaalanın'a indi. Ekibi, Kimse Yok Mu ilgilileri ile bazı vatandaşlar karşıladı. Dönüşte Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan ASYA Tim Lideri Ayhan Kasap, Nepal’de kaldıkları süre zarfında yerel güvenlik ekiplerinin heyelan ve toprak kaymaları nedeniyle gidemediği bölgelerin tespit edilerek buralarda çalışmalarda bulunduklarını kaydetti.

Depremin meydana geldiği 25 Nisan’da akşam saatlerinde Nepal’e doğru yola çıkan ASYA ekibi, başkent Katmandu ve çevredeki yerleşim yerleri başta olmak üzere daha uzaklardaki dağ köylerinde çalışmalarda bulundu. Katmandu’da kurulan Birleşmiş Milletler (BM) Deprem Koordine Merkezi bağlantılı çalışan ekip, birçok enkazda özel donanımla araçlarla çalışmalarda bulundu.

Dönüşte Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Kimse Yok Mu arama ve kurtarma ekibi ASYA Tim Lideri Ayhan Kasap, 25 Nisan’da deprem haberini alır almaz ASYA ekibinin yönetimdeki kriz masasında acilen durum değerlendirmesi yaparak akşam saatlerinde olay yerine doğru yola çıkıldığını söyledi.

Nepal’in başkenti Katmandu’ya varır varmaz Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı bir kurum olarak ilk gün itibariyle çalışmalara başladıklarını dile getiren Ayhan Kasap, "Öncelikle görev bölgemizi öğrendik. BM Deprem Koordine Merkezi’nin gösterdiği bölgelerde, teknik malzemelerle beraber yeterince arama ve tarama yaptıktan sonra yeşil alan çevirerek (kontrol edilmiş bölge) gerekli raporları ilettik." dedi.

Kasap, Nepal’de kaldıkları süre zarfında orada polis ve askerinin dahi heyelan ve toprak kaymaları sonucu yolların kapanması nedeniyle gidemediği bölgeleri tespit edip oralarda çalışmalarda bulunduklarını kaydetti. Türk okullarının arama kurtarma çalışmalarında kendilerine destekte bulunduklarına dikkat çeken Kasap, "Oradaki Türk okullarının desteğiyle buralara ulaşmayı başardık ve gerekli tarama ve incelemeleri yaptık." dedi. Tim lideri Kasap, kendilerinden başka Kimse Yok Mu’ya bağlı medikal destek ile acil yardım malzemeleri dağıtma ekiplerinin de bölgede önemli çalışmalarda bulunduğunu aktardı.

Kimse Yok Mu bünyesinde faaliyet gösteren arama ve kurtarma ekibi ASYA, 22 ülkeden deprem bölgesine giden sayılı sivil kurtarma ekiplerinden biri oldu. ASYA, onlarca enkazda arama ve tarama çalışmalarında bulunurken, acil yardım dağıtma ve medikal ekipleri de depremin etkili olduğu Gorka, Lalitpur, Kirtipur, Sindepatçuk ve başkent Katmandu gibi farkı bölgelerde yüzlerce insana gıda ve sağlık desteğinde bulundu.

Öte yandan, kurtarma timi yurda dönerken, Kimse Yok Mu’nun Nepal’de kalan diğer görevlileri, ülkedeki insani yardım faaliyetlerine devam edecek.