Kırmızı et, yumurta ve diğer hayvansal ürünlerdeki kolesterolün kan kolesterolünü etkilemeyeceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Nizamlıoğlu "Sağlıklı nesillerin oluşturulması için temel gıda maddeleri arasında yer alan hayvansal ürünlerden özellikle kırmızı et, yumurta, süt ve tereyağı gibi besinlerin tüketiminin artırılması gerekir." dedi.

DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENMEK

Prof. Dr. Nizamlıoğlu "Dengeli ve sağlıklı beslenmek şartı ile, eğer kim kalkarda kırmızı etin, yumurtanın ve diğer hayvansal ürünlerin kolesterol yönünden vücut için zararlı olduğunu söylerse topluma en büyük kötülüğü yapmış olur." dedi. Bu gıdalardaki kolesterolün ne kadar fazla olursa olsun bağırsaklardaki emilim mekanizmalarının fazla kolesterolü engelleyeceğini, kolesterolün vücutta birçok önemli maddenin yapı taşı olduğunu ve hücre bütünlüğünün korunmasında önemli role sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nizamlıoğlu "Dengeli beslenmek şartıyla bu gıdaların hiçbir zararı yoktur, her şeyin fazlası zarardır eğer suyu bile fazla alırsak su zehirlemesi yapar. Günde en az bir yumurta, hatta 2 yumurta yemenin hiçbir sakıncası yoktur." dedi.

YUMURTA ERKEN YAŞLANMAYI ÖNLER

Yumurta ve sağlıklı bir kırmızı etin özellikle bayanlar için demir, B12 vitamini ve vücut için gerekli birçok maddenin en önemli kaynağı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Nizamlıoğlu "Yumurta doğal ambalajlı ender gıdalardan olup alınması ile genç ve diri kalarak erken yaşlanma önlenebilir, hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizin güçlenmesi sağlanmış olur, kansızlık ve unutkanlığın önüne geçilir. Aksi halde kanser dahil birçok hastalığın oluşması kaçınılmazdır." dedi.

Gelişmiş ülkelere bakıldığında bu gıda maddelerini bizden 3-5 kat daha fazla tükettiklerini ve halkına daha ucuza yansıttıklarını ayrıca bu ülkelerde eğer ailenin geliri düşükse ailelere bu temel gıdaların temini için destek verildiğini belirten Prof. Dr. Nizamlıoğlu "Ülke olarak geleceğimizin sağlıklı nesillere bağlı olduğu unutulmamalıdır ve bu neslin oluşturulmasında da temel gıda maddelerinin sağlıklı bir şekilde üretilmesi ve topluma sunulması çok önemlidir." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber7