Dünyada her yıl 2-3 milyon (difteri, tetanoz, boğmaca ve kızamığa bağlı) ölüm bağışıklama hizmetleri sayesinde önlenmektedir. Eğer aşılar olmasaydı tüm dünyada çiçek hastalığının eradikasyonu (yok edilmesi) ve dünyanın büyük bir bölümünde de çocuk felci ve kızamığın eliminasyonu (etkisizleştirilmesi) sağlanamazdı.

Yeni geliştirilen aşılar artık sadece çocukları değil aynı zamanda yetişkinleri de hastalıklardan korumaktadır.Ancak yetişkin aşılaması konusunda hem dünyada hem de ülkemizde fazla yol alınamamıştır. Yetişkinlerin çocuklarını aşılattıkları halde kendilerini aşılatmak konusunda neden tereddüt ettikleri cevaplanması gereken bir soru olmaya devam etmektedir.

Herhangi bir nedenle sağlık kurumuna başvurmuş kişilerin aşılanma durumları sorgulanmadığında ve bu kişiler eğer aşısızlarsa, bu kişileri aşılamak için yakalanmış olan fırsatı kaçırılmış olur. Buna aşılama için “kaçırılmış fırsat” denilmektedir. Günümüzde her 5 çocuktan biri ve yetişkinlerinde büyük çoğunluğu kaçırılmış fırsattır.

Ülkemizde 1985'den bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş bağlı olarak aşıyla korunabilir hastalıkların sıklığında ve bu hastalıklara bağlı ölüm hızlarında azalmalar olmuştur. Ulaşılan hedeflerin sürdürülmesi için aşılama hizmetlerinde çalışan sağlık personelinin bilgilendirilmesi ve toplum farkındalığının artırılması çalışmalarının kesintisiz olarak devam etmesi önem taşımaktadır.

“Avrupa Aşı Haftası”nın dokuzuncusu bu yıl 22-26 Nisan 2014 tarihleri arasında bir dizi etkinlikle ele alınacaktır.Dünya Sağlık Örgütü bu yılki Aşı Haftasının mesajını “Sağlıklı bir gelecek için aşılan: Öğren, Gözden Geçir, Korun” olarak belirlemiştir. Buna göre bu hafta boyunca hedef, herkesin kendisine ve çocuklarına hangi aşıların yapılması gerektiğini öğrenmesi, aşılanma durumunu gözden geçirmesi ve gerekli aşıları yaptırması konusundadesteklenmesi olacaktır. Bu şekilde yalnızca çocukların değil erişkinlerin de aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir. 

Toplumun farkındalığının artırılmasının yanı sıra sağlık personelinin de duyarlılığının artırılması diğer bir hedeftir. Bu hafta yürütülecek faaliyetlerle sağlık personeli hem kendisini aşılatması hem de sağlık hizmeti sunduğu her kişinin aşılanma durumunu sorgulayarak aşısız ya da eksik aşılı olduğunu tespit ettiklerinin aşılanmasını sağlamak için teşvik edilecektir.

Aşı haftası hem sağlık personeli hem de tüm halkımız için bir fırsattır. Kendimizden başlayarak ailemizde ve çevremizdeki herkesin gerekli olan aşılarla aşılanmasını sağlayarak sağlıklı bir gelecek yaratabiliriz.