SAĞLIKTA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ADINA SAĞLIK-SEN OLARAK YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR

-          2009 yılında yetkili sendika olarak katıldığımız ilk toplu görüşme toplantılarda ”˜sağlık kuruluşlarında güvenlik tedbirlerinin alınmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasına ilişkin' madde mutabakat altına alındı.

-          2010 yılında sağlıkta şiddetin ele alındığı geniş katılımlı bir sempozyum gerçekleştirdik. Sağlıkta Vizyon sempozyumunda Sağlık Bakanı, bakanlık bürokratları, sosyologlar, sağlık çalışanları ve konunun ilgili diğer tarafları ile sağlıkta şiddetin nedenleri ve çözüm önerileri değerlendirildi.

-          2011 yılında sendikamızın katkıları ile sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin anlatıldığı “20 11 Merkez” isimli tiyatro oyunu Ankara'da Necip Fazıl Sahnesi'nde izleyici ile buluştu.

-          Türkiye'nin her tarafından sağlık çalışanlarının katıldığı anket ve araştırmalar gerçekleştirdik.

-          Sendikamızın Sağlık Bakanlığı ve Hayasad ile birlikte düzenlediği “EMEĞE SAYGI, ŞİDDETE SIFIR TOLERANS SEMPOZYUMU”  24 Eylül 2011 tarihinde İstanbul Esenyurt'ta gerçekleşti. 3 farklı oturum ve 2 ayrı konferansta toplam 19 konuşmacı fikirlerini bizlerle paylaştı. Yaklaşık 1000 kişinin katılımıyla gerçekleşen sempozyumda yapılan konuşmalar, sunumlar kitap haline getirildi.

-          TBMM Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu'nda Genel Başkan Metin Memiş tarafından bir sunum yapıldı. Konu ile ilgili çözüm ve öneriler komisyona sunuldu.

SAĞLIKTA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN BAŞLICA ÖNERİLERİMİZ

”¢       Şiddetin her alanda önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler, Sağlık ortamında şiddetin önlenmesine yönelik ÖZEL yasal düzenlemeler,

”¢       Şiddet uygulayanlara caydırıcı cezaların verilmesi,

”¢       Hekimlere acil durumlar haricinde hastayı reddetme hakkı,

”¢       Kamuya açık alanlarda çalışanların güvenliğinin sağlanması için güvenlik görevlileri ve polisin hakimiyeti,

”¢       Şiddet olaylarının kayıt altına alınması ve analizi,

”¢       Hükümet ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin beyanatlarında sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığına özen göstermesi,

”¢       Cezaya çarptırılan suçluların medyada güçlü bir şekilde ifşa edilmesi,

”¢       Şiddet uygulayan kişiye kamu davası açılması,

”¢       Hasta Hakları Birimi yerine Hasta İletişim Merkezlerinin faaliyete geçirilmesi,

”¢       Tüm şiddet olaylarına karşı özel yetkili savcılıkların kurulması