Sağlık uzmanları, oruç tutulan süreyi daha rahat ve sağlıklı biçimde geçirmek için sahur öğününün doğru besinlerle tamamlanması gerektiğini belirterek, doğru besinler hakkında bilgi verdi.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Utku Çelik, 11 ayın sultanı Ramazan ayında oruç vazifesini yerine getirenlerin sahurda yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğine dikkat çekti. Oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahur öğününün atlanmaması gerektiğini dile getiren Çelik, oruç tutulan sürenin rahat ve sağlıklı atlatılmasının ise doğru besinlerle olabileceğini ifade etti. Sahurda tüketilmesi gereken besinler hakkında bilgi veren Çelik, “Sahur öğünü için gün boyu tokluk hissini uzatan posalı, düşük yağlı, protein içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Tok tutacağı düşünülen ancak kan şekerine kısa sürede etki ederek bazı sorunlu belirtiler oluşturan hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, beyaz ekmek, makarna gibi besinlerden uzak durulmalıdır” dedi.
YATMADAN YİYİP SAHURDA SU İÇMEK
Çelik, gece yatmadan yemek yiyip uyumak ve sahurda kalkıp sadece us içmenin de çok zararlı olduğunu belirterek, “Sahur öğününü atlamak veya yanlış besinler ile tamamlamak açlık kan şekerinin gün içinde daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden alabilir. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri, gece yatmadan önce bir şeyler yemek veya sahura kalkıp sadece su içmektir. Bu, açlık süresini uzatmaktadır ve böylece metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Çok uzun süreli açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşerken, boş midede asit salgısı artmaktadır. Ertesi gün ise aç kalma süresi uzadığı için metabolizma hızı düşer, halsizlik ve baş ağrısı görülür. Bu nedenle sahur öğününü doğru besinlerle tamamlamak oruç süresini daha rahat ve sağlıklı biçimde atlatmak açısından son derece önemlidir” diye konuştu.