Sahurda omlet yiyin! Yaz aylarına denk gelen ramazan ayında 17 saati aşkın 18 saate yakın süre oruç tutulacak. Peki sahurda tok tutan ve iftar soframızda olması gerekenler neler? 

Yaz aylarına denk gelen ramazan ayında 17 saati aşkın 18 saate yakın süre oruç tutulacak. Bu süre vücudumuzda yorgunluk, halsizlik, sürekli uyku hali gibi birçok olumsuzluğa sebep olabilir. Bu olumsuzlukları en aza indirgemek için doğru besin ve doğru enerji ile yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Peki sahurda tok tutan ve iftar soframızda olması gerekenler neler? 

Ramazanda yanlış beslenmek ve öğün düzensizliği ramazan sonunda kilo artışına sebep olabilir. Uzun süren açlık vücudumuzda yorgunluk, halsizlik, sürekli uyku hali gibi birçok olumsuzluğa sebep olabilir. Haliyle sahurda tok tutan yiyeceklere yönelmek ve iftarda da mide ve kilo için kalori yüklü gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Vücudunuz alması gerekenden çok daha az enerji yani kalori tüketirse o aldığı az miktardaki kaloriyi kendine saklar, depo eder ve az beslenerek kilo alımına sebep olabilir. Bu nedenle ramazana özel beslenme programları özellikle ramazan ayında yemek yiyebileceğiniz sürenin kısa olması sebebi ile çok önemlidir.

Peynir, yumurta, yağ...

Ramazan ayında en önemli öğün sahur öğünüdür. Kuvvetli bir sahur ile günü daha sağlıklı ve açlıktan en az etkilenecek şekilde geçirirsiniz. Proteinler sindirim süresinin uzun olması sebebiyle uzun süre tok kalabilmemizi sağlar. Bu nedenle mutlaka beyaz peynir ve yumurta sahur menünüzde yer almalıdır. Omlet güzel bir alternatiftir. Ayrıca sahurda tüketeceğiniz 1 bardak süt hem protein hem de kalsiyum ihtiyacınıza destek olacaktır. Tam tahıllı ekmek ve domates-salatalık- yeşillik gibi posa kaynakları da sahur menünüzde yer almalıdır. Ayrıca sağlıklı yağlar da tok hissetmenizi sağlar. Bir miktar zeytin veya ceviz, badem gibi faydalı yağları da sahur menünüze ekleyebilirsiniz.

İftarı su ile açın

İftarda 1 bardak su ile orucunuzu açtıktan sonra bir süre beklemek gerekir ki mideniz uzun açlığın sonunda rahatsızlık hissi duymadan yiyecek kabulüne başlayabilsin. 2 bardak veya daha fazla su ihtiyacı duyarsak ya bekleme süresini arttırmamız gerekir. Böylece su ile boş şişkinlik yapıp asıl yememiz gerekenleri tüketememe durumu engellenmiş olur. İftarda bir anda hızlı ve çok miktarda yemek tüketimi ise sonrasında rahatsızlık hissi vereceğinden yiyecekler yavaş yavaş yenmelidir.

Önemli noktalar

Sebze yemekleri, kurubaklagiller ve etli yemekler iftar öğününde düzenli olarak tüketilmelidir.
- Ara öğünlerinizde yoğurt, süt, ayran gibi kalsiyum ve proteinden zengin besinler, ceviz, çiğ badem, fındık gibi faydalı yağlı tohumlar ve günlük   posa ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olacak meyveler yer almalıdır.
- Tatlı ihtiyacımızı gidermesi için 1-2 top dondurma veya ev yapımı 1 küçük kase sütlü tatlı yiyebilirsiniz.
- İftar ana öğününe 1 kepçe çorba ile başlangıç yaptıktan sonra mümkünse 10-15 dakika dinlenin.
- 20-30 dakika sofrada kalmaya çalışın.
- İftardan sonra yapılacak olan 45 dakikalık bir yürüyüş sindirime yardımcı olur, kendinizi daha iyi
- İftar ve sahur ana öğünlerine ek olarak 2 kez ara öğün yapılmalıdır.
- Ara öğünlerin birinde yeşil çay veya beyaz çay tüketimi metabolizmanızı hızlandıracak ve yine sindiriminize yardımcı olacaktır.
- Ramazan ayında bir anda fazla beslenme veya yeterli posa alamama gibi durumlardan dolayı bağırsaklarımız tembelleşebilir. Sindirim problemi yaşayanlar keten tohumu veya probiyotikli ürünler ile bağırsak sistemini normale döndürebilir.
- 2- 2,5 litre su tüketilmesi ise vücudunuzun enerjisini koruyabilmesi ve metabolizmanızın düzgün çalışması için önemlidir. Özellikle sıvı kaybının arttığı yaz aylarında yeterli sıvı tüketimine dikkat
- Su tüketirken yemek sonrası veya yemek sırasında yavaş tüketmek midenizin rahatsız olmasını sağlar.
- Ekstra içilen içecekleri şekersiz tercih ediniz.