Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Candan Karaca, özellikle çocukların mutlaka düzenli olarak göz muayenesi yaptırması gerektiğini belirterek aileleri uyardı.
Anne ve babaları göz muayenesi için uyaran Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Candan Karaca, anne ve babaların kendileriyle birlikte çocuklarının da mutlaka belli periyotlar dahilinde göz muayenesinden geçmesi gerektiğini söyledi.
İnsanlarda sıkça görülen göz hastalıklarından şaşılığın oluşmasında tek bir neden olmadığını, ailede gözünde kayma olan çocuklarda şaşılığın görülme ihtimalinin artığını belirten Karaca, “Şaşılık veya göz kayması gözlerin düz bakış pozisyonunu kaybederek farklı yönlere doğru bakmasıdır. Gözlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağıya bakma durumunda olabilir. Kayma durumu sürekli olabileceği gibi zaman zaman da ortaya çıkabilir. Görülme sıklığı, yaklaşık olarak yüzde 4‘tür. Kız ve erkek çocuklarda aynı sıklıkta görülmektedir” dedi.
Şaşılık tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunun altını çizen Karaca, “İlk göz muayenesi için geç kalındığında çocukların gözlerinde estetik problemlerin yanı sıra ömür boyu sürecek görme azlığı sorunları da oluşabilmektedir. Doğumdan hemen sonra ve çocukluk döneminde çocukların göz şikayeti olmasa bile düzenli olarak mutlaka uzman bir göz hekimine muayene olması gereklidir. Gözde paralelliğin kaybolması, göz sulanması, ağrı, baş ağrısı, çift görme, üç boyutlu görüntünün kaybolması, bulanık görme, baş ve yüzün bir yana dönük olması gibi sebepler şaşılığa neden olmaktadır. Şaşılığın tedavi şekli ise tipine bağlı olarak değişir. Genellikle gözlük, prizma veya cerrahi tedavi uygulanır. Şaşılık tedavisinde üç basamak uygulanır. Mümkünse altta yatan neden tedavi edilir. Göz tembelliği tedavi edilir. Ameliyatları gözlerin aynı noktaya bakması temin edilmeye çalışır. Tedavi ne kadar erken olursa, göz tembelliği ihtimali azalır. Bazı şaşılıklar ameliyatsız tedavi ile düzelirken, bazıları yalnıza ameliyatla düzeltilebilir. Ender bazı şaşılıklarda başarılı tedavi imkanları yoktur. Ancak günümüzde, eskiden tedavisi mümkün olmayan birçok şaşılık çeşitlerinde tedavi yapılabilmektedir” diye konuştu.