15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul’da darbeci askerler tarafından şehit edilen bir vatandaşın organları 2 bedene can verdi. Şehidin karaciğeri 64 yaşındaki Nadide Köse’de böbrekleri ise 12 yaşındaki Kader Temel’de vücut buldu. Minik Kader gözyaşlarıyla şehidin ailesine teşekkür ederken, Nadide Köse ise, “Hem vatanı kurtardı, hem de beni kurtardı” dedi.
15 Temmuz’da darbeci askerler tarafından başına isabet eden tek kurşunla hayatını kaybeden vatandaşın organları İstanbul’da 2 kişiye hayat verdi. Demokrasi şehidinin böbrekleri 12 yaşındaki Kader Temel’e, karaciğeri ise 64 yaşındaki Nadide Köse’ye hayat verdi. Nadide Köse organlarını veren şehit için, “Hem vatanı kurtardı hem de beni kurtardı” dedi.
“Hem vatanı kurtardı, hem beni kurtardı”
2 yıldır karaciğer rahatsızlığı ile mücadele eden siroz hastası 64 yaşındaki Nadide Köse, “2 senedir bu hastalık bende. Varis kanamalarım oluyordu. Siroz olduğu o zaman ortaya çıktı. İlla nakil gerekiyor denildi. 3’üncü kez kontrole gelirken öğrendim karaciğer bulunduğunu. O an rutin kontrole gittiğim için anlayamadım heyecanı ama evde olsam çok paniğe kapılırdım. Bu şehidimiz hem yurdumuzu kurtardı hem de benim sağlığımı kurtardı. Ama o gençti ve çok yazık oldu. Allah ona cennetin kapılarını açsın. Ailesine de büyük sabırlar versin. Hem vatanı kurtardı, hem beni kurtardı” diye belirtti.
“Organlarını bağışlayanın şehit olduğunu bilmiyorduk”
6’ncı sınıfa giden 12 yaşındaki Kader Temel ise artık şehidin böbreklerini taşıyor. Gözyaşları içinde şehidin ailesine teşekkür eden Kader Temel, “Rahatsızlığımı bir anda öğrendik. Böbreklerimden rahatsızlanmışım, duyunca biz de üzüldük. Gece saat 02.00’de aradılar uygun böbreğin bulunduğunu haber vermek için. Çok sevindik, o halde koştuk gittik hemen. Sabaha karşı da ameliyata girdim. Koşarak geldim ve çok heyecanlandım o an. Bana böbreğini verenin kendisine ve ailesine çok dua edeceğim. Çok teşekkür ederim. Onları çok seviyorum” ifadelerini kullandı.
Böbreklerini veren kişinin şehit olduğunu daha sonradan öğrendiklerini dile getiren anne Emine Temel ise, “Çok teşekkür ediyorum. Mekanı cennet olsun. O bizi sevindirdi Allah da onları sevindirsin. Allah razı olsun ailesinden. Bir yandan çok üzüldüm bir yandan da çok sevindim. Organlarını bağışlayanın zaten şehit olduğunu bilmiyorduk” şeklinde konuştu.
“Halkımız sayesinde demokrasiye tekrar sahip çıkıldı”
Organ nakli ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, “15 Temmuz gecesi inanılmaz şeyler yaşadık. Hayatımızın sonuna kadar unutamayacağımız şeyler yaşadık. Bu dönemde çok büyük insanlık ve kahramanlık hikayeleri oldu. Halkımız sayesinde demokrasiye tekrar sahip çıkıldı. Bu dönemde demokrasiye sahip çıkmak için hiçbir şey düşünmeden canını ortaya koyup sokaklara koşarak çıkan gencecik bir vatandaşımız kafasından aldığı tek bir kurşunla önce kendisinde beyin ölümü gerçekleşti ve 3 gün kadar verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Bu demokrasi şehidimizin ailesi çok önemli bir karar vererek organlarını bağışlamak istediler. Hiç olmazsa kendi çocukları şehit oldu ama bu organlar başkalarına can versin istediler. Biz de bu organları uzun zamandır organ bekleyen hastalarımıza naklettik. Şimdi görüyorsunuz aradan geçen kısa bir zaman içinde o demokrasi şehidimiz sayesinde normal yaşantılarına sağlıklı olarak devam ediyorlar. Biz de bu olayla organ bağışına tekrar dikkat çekmek istedik” dedi.