Türkiye’de her 3 dakikada bir kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu belirten Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi yöneticisi Op Dr. Oktay Çelik, "40 yaşından sonra mutlaka doktora gidin. Meme kanseri vakalarının üçte biri erken dönemde teşhis ve tedavi edilebiliyor" dedi.
Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği çeşitli etkinliklerle vatandaşları kanser konusunda bilgilendirmeye devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre yılda ortalama 7 milyon kişi kanserden ölüyor, bunların 740 bini ise meme kanseri sebebiyle hayatını kaybetiyor.
Amaçlarının daha çok insana ulaşarak meme kanseri taraması ve muayenesi için çalışmak olduğunu anlatan Op.Dr.Çelik, meme kanserinden korunma, belirti ve tedavi konusunda uyarılarda bulundu.
2004 yılından itibaren 1-31 Ekim Meme Kanseri hakkında etkinlikler düzenlendiğini belirten hastane yöneticisi Op.Dr. Oktay Çelik, “Farkındalığın artması önemli. Her 11 dakikada 1 kadın meme kanserinden hayatını kaybederken, her 3 dakikada 1 kadına ise meme kanseri teşhisi konuluyor. Türkiye’de her 8 kadından birisi meme kanserine yakalanıyor" dedi.
Meme kanseri vakalarının üçte birinin erken dönemde yakalanıp ilerlemesinin durdurulduğunu kaydeden Çelik, "Diğer üçte birlik kısmı ise uygun tedavi ve destekleyici tedaviden yararlanarak daha uzun yaşayabilir. Halkın meme kanserinin nedenleri ve belirtileri ile hastalıktan korunma ve erken tanı konularında bilgilendirilmesi, hastalıkla mücadelede çok önemli bir rol oynar. Korunmak için doğal ve lifli gıdalar tüketilmeli, alkol ve sigara kullanılmamalı. Kansere genetik ve kişisel faktörlerden çok çevre ve beslenme bozukluğu sebep olur. Özellikle doğal gıdalar tüketilmesi ve endüstriyel katkı maddelerinden kaçınılması gerekir" diye konuştu.
Bol posalı ve lifli bitkisel gıdalar ve taze meyve yenilmesini tavsiye eden Çelik, ev yoğurdunun çok faydalı olduğunu, obezitenin de kansere zemin hazırlayacak metabolik faktörleri tetiklediğini kaydetti.
Op.Dr.Çelik, “Memesinde sert çevreye yapışmış kitle, kanlı meme başı akıntısı, meme cildinde portakal kabuğu görünümü ve meme başında çökme olan kadınların paniklemeden en yakın ilgili uzmana müracaat etmeleri gerekir. Meme kanserinden korunmak için 20 yaşından sonra her kadın, her ay 10 dakika kendi kendini muayene etmeli ve 3 yılda bir hekim muayenesine gitmeli. Özellikle 40 yaşından sonra mamaografi ile meme kontrolü için KETEM ve hastanelere müracaat etmelerini öneriyoruz" diye konuştu.