Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan, ramazanın sigara bırakmak isteyenler için büyük fırsat olduğunu belirterek, "Kişi 17 saat boyunca sigara ile ilişkisini kesebiliyorsa geriye kalan bölümde gereken tek şey iradesini sürdürerek sigara içmesini önleyebilecek bazı besin takviyeleri yapmasıdır" dedi.

Prof. Dr. Çan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın gerek içen kişiye gerekse çevresindekilere çok sayıda zararı bulunduğunu ifade ederek, çoğu sigara tiryakisinin "nasıl olsa ben bırakamam" diyerek sigarayı bırakmayı dahi denemediğine dikkati çekti.

Sigarayı bırakmak isteyenler için yaklaşık 17 saatlik oruçlu kalma süresinin adeta bir fırsat olduğunu vurgulayan Çan, şöyle devam etti:

"Eğer ciddi anlamda sağlığımızı tehdit eden ve çok sayıda hastalığın oluşumunda rol oynayan sigarayı bırakmak istiyorsak en önemli şey buna kendi içimizde karar vermek. Mesela bunu yaparken sigaranın hayatımızdaki negatif yönlerini düşünebilir, iş ve ev yaşantımızdaki etkilediğini düşünebiliriz. Ayrıca, sigarayı bırakmakla hayatımızda ne gibi düzelmelerin olacağını, sağlımızın eski haline geleceğini bir kağıda yazıp, kağıdı da konuyu sürekli hatırlamamızı sağlayacak bir yere koyabiliriz. Ramazan ayı dolayısıyla bunları yapmamız aslında normal günlere göre daha kolay. Kişi 17 saat boyunca sigara ile ilişkisini kesebiliyorsa geriye kalan bölümde gereken tek şey iradesini sürdürerek sigara içmesini önleyebilecek bazı besin takviyeleri yapmasıdır."

"ÇEVRENİZDEN DESTEK ALIN"

Sigarayı bırakmak isteyen ve bununla ilgili somut adımlar atan kişilere kendilerini cesaretlendirecek kişilerle görüşme tavsiyesinde bulunan Çan, şunları söyledi:

"Genellikle tiryakiler iftarda çok az bir yemeğin ardından sigara içmek için sabırsızlanır. Tiryaki o sigarayı içmezse o dakikadan sonra rahat olamayacağını düşünür. Oysa ki 17 saat süreyle sigarasız kalabilen kişinin önce sigara içmek yerine su veya meyve suyu içmesi ya da sakız çiğnemesi sigarayı bırakmasında faydalı olacaktır. Burada önemli konu insanın bu iradeyi ortaya koyması ve çevresinden alacağı destektir."

Kaynak: Habertürk