Karaciğer yetmezliğiyle mücadele eden Suriyeli 11 aylık Hayan Hayı, ülkesindeki iç savaş nedeniyle tedavisi için getirildiği Malatya'da yoğun bakım ünitesinde hayata tutunmaya çalışıyor.

Suriye'de dünyaya gelen ve 6 aylıkken başlayan rahatsızlığı nedeniyle Kilis ve Gaziantep devlet hastanelerinde tetkikleri yapıldıktan sonra Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine sevk edilen Hayan bebek, merkezin çocuk yoğun bakım ünitesinde makinelere bağlı yaşıyor.

Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği Pediatri Asistanı Dr. Sait Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerine yaklaşık 15 gün önce gelen Hayan bebeğin karaciğer değerlerinin yüksek olduğunu söyledi.

Yaptıkları destek tedavilerine karşın değerleri düşmeyen bebeği yoğun bakım ünitesinde tuttuklarını belirten Açık, "Hastanın kesinlikle nakil olması gerekiyor" dedi.

Türkiye'de organ nakline ilişkin yasal hükümlere göre, Suriye'den gelen aile mülteci olduğu için kadavradan naklin mümkün olmadığını kaydeden Açık, "Ailenin ya da akrabalarının nakil için karaciğerlerini vermeleri gerekiyor ama aile de vermek istemiyor. Aile, hem karaciğerini veren ferdinin hem de Hayan'ın düzenli olarak takip edilemeyeceğini belirterek nakilden kaçınıyor" diye konuştu.

Baba Hasen Hayı ise Hayan bebek dışında 3 çocuğu daha bulunduğunu, onların Suriye'deki akrabalarının yanında kaldığını söyledi.

Çocuklarının Suriye'de bakıma muhtaç durumda olduğunu anlatan Hayı, onların geçimini sağlayabilmek için çalışması gerektiğini belirterek, "Geçimimizi sağlamam lazım. Onun için ben karaciğerimi veremiyorum. Yetkililerden bana yardımcı olmalarını istiyorum. Akrabalarım ve ailem de bu nakle yanaşmıyor, korkuyorlar. Onlar da işlerinde güçlerinde oldukları, çalıştıkları için veremiyorlar'' ifadesini kullandı.

Suriye'de ekmek fırınında çalıştığını ve maddi durumunun iyi olmadığını belirten Hayı, şunları söyledi:

"Çocuğumun bu durumdan kurtulması ve nakil yapılması için Türk devletinden yardım istiyorum. Devletin burada benim çocuğuma bakmasını istiyorum. Suriye'ye gidip diğer çocuklarıma bakmam lazım. Bize burada bir yer ayarlasınlar, diğer çocuklarımı da getireyim, bir de çocuğuma nakil yapılsın başka bir şey istemiyorum."