Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Muharrem Şenel, tatile gidecek olan kalp ve tansiyon hastalarının sıcaklara ve yedikleri yemeklere dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Yaz aylarının gelmesi ile tatil sezonu açıldı. Vatandaşlar özellikle Ramazan ayı öncesinde tatil bölgelerine akın etti. Yaz sıcaklıklarının etkisini arttırdığı kıyı bölgelerde tatillerini yapacak kalp ve tansiyon hastalarının rahat bir tatil geçirmeleri için yapılması gerekenler hakkında konuşan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Muharrem Şenel, sıcakta durulması sonrasında artan yüksek tansiyonun beyin kanamasından kalp yetmezliğine kadar birçok olumsuz duruma neden olabileceğini belirtti.
Yaz ve sıcak aylarında akıllara gelen hastalıkların başında kalp ve tansiyon geldiğine dikkat çeken Şenel, “Tansiyon hastalarının özellikle güneşli ortamda fazla bulunmaması gerekiyor. Öğlen saatlerinde güneşin dik olarak vurduğu saatlerde denize girmemesi, gölgede kalması ve güneşlenmemesi gerekiyor. Tansiyonu yüksek olan hastalar sıcağın etkisiyle beyin kanamasından, kalp yetmezliğine kadar her türlü kötü durumla karşı karşıya kalabilirler. Denize gireceklerde akşam üstü veya sabahtan girmelerini öneriyoruz. Her şey dahil konsepti olan otellere giden tansiyonu yüksek hastaların yediklerine dikkat etmelerini istiyoruz. Diyetlerini bozmamaları gerekiyor, tuzlu ve yağlı yiyeceklerden, aşırı tatlı ve unlu gıdalardan uzak durmalarını öneriyoruz. İlaçlarını düzenli alsınlar. Aşırı yemek hipertansiyon ve kalp yetmezliğini tetikliyor. Su kaybına dikkat etsinler. Çok fazla terlememeleri gerekiyor. Kaybedilen sıvıyı alsınlar, aşırı su kaybı ile de kan koyulaşıyor, uygun zemini olan hastalarda pıhtılaşmaya bağlı ani damar tıkanıkları gözlenebiliyor ” dedi.