Medical Park İzmir Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Haluk Aksu, elektronik cihazların kullanımının artmasıyla uyku kalitesinin olumsuz etkilendiğini söyledi.
Günümüzde birçok insan uyku ile ilgili sorunlar yaşıyor. Uyku kalitesini ve düzenini bozan nedenlerin başında elektronik cihazlar ve aşırı stres geliyor. Kaliteli bir uyku için ise odada bulunan telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi uyarıcıları kapatılmasını öneriliyor.
Medical Park İzmir Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Haluk Aksu, günümüzde birçok insanın uyku kalitesinin yüksek standartlarda olmadığını belirterek bu durumun yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi. Haluk Aksu, "Geceleri uzun süre bilgisayar başında kalan, tablet ve cep telefonları ile meşgul olan kişilerde biyolojik saatin çalışmasında çeşitli aksaklıklar oluyor. Bunun en önemli nedeni bu cihaz ekranlarının oluşturduğu ışık ve ses dolayısıyla beynin aşırı uyarması buna bağlı olarak biyolojik saatin şaşmasıdır. Bu aletlerin gece belirli bir saatten sonra kullanımı uyku düzenini bozmakta ve sabah yorgun uyanmaya neden olmaktadır" dedi.
"Kitap okuyun"
Kitap okumanın uyumaya yardımcı olacağını dile getiren Haluk Aksu, "Kalitesiz uykunun en büyük nedeni, uyumak için ayrılan odada ve yatakta uyunmamasıdır. Uykunuz geldiği zaman yatağınıza geçin. Yatakta 20 dakikadan fazla uyanık kalmamaya özen gösterin. Odanızdaki telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi uyarıcıları kapatın. Uykunuz gelmiyorsa yatak odası haricinde bir odada kitap okuyun. Uyumak için kendisini zorlamayın" dedi.
"15 dakika ‘şekerleme’ yapın"
Gece uykusunun çok önemli olduğunu kaydeden Uzman Dr. Haluk Aksu, "Kaliteli bir uyku olmadığı zaman öğle saatlerinde şekerleme yapılıyor. Ancak gündüz 15 dakikanın üzerindeki öğle uykusu, gece uykusunun kalitesini düşürüyor. Kişinin enerjisi düşüyor, odaklanma problemleri baş gösteriyor. Çok geç uyunsa bile sabah erken uyanılmasını öneriyoruz. Kaliteli uyku süresi diye bir standart yoktur. Bu durum kişilerin kendini iyi hissetmesiyle ilgilidir. Uyku süresi herkes için aynı olmaz. Beş saat veya 8 saat uykuyla da mutlu olan insanlar var" diye konuştu.
"Bilinçsiz ilaç kullanmayın"
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Haluk Aksu, uyku problemi yaşayan kişileri, bilinçsiz ilaç kullanmamaları konusunda da uyardı. İlaçlar herkeste aynı etkiyi göstermediğini ifade eden Aksu, "Sahip olunan hastalıkları tetikleyebilir, daha büyük problemlere yol açabilir. Uyumak için kullandığınız ilaçların bağımlısı da olabilirsiniz. İlaç kullanmadan önce problemleri ortadan kaldırmayı denemelisiniz" ifadelerini kullandı.
Yaşam kalitesi yükseliyor
Medical Park İzmir Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Aksu, "Gece uykusu kaliteli olan kişiler günlük işlerini daha rahat yapıyor, stresle baş etme güçleri artıyor ve iş performansı yükseliyor. Daha üretken, mutlu, daha formda ve sağlıklı oluyorlar. Yatağa girdiğinizde ‘uyuyamazsam, yarın zor bir gün olacak’ şeklinde kaygılara kapılmayın. Rahat olun, stres yapmayın" dedi.