KOCAELİ (AA) - TÜBİTAK Marmara Teknokent'te (MARTEK) Avrupa'daki en büyük implant fabrikalarından biri bulunan DTI İmplant, basında çıkan titanyum implantlaron kanser ve kemik erimesine neden olduğu haberleri üzerine TÜBİTAK'tan bilimsel görüş talebinde bulundu. TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü, konuyla ilgili, "titanyum diş implantlarının güvenle kullanılabileceği" görüşünü belirtti.

Enstitüden yapılan açıklamada, titanyumun, sağlamlığı, hafifliği ve toksik olmamasının yanı sıra biyouyumluluk ve kemik entegrasyonunun çok iyi olması dolayısıyla implant yapımında en çok tercih edilen metaller arasında geldiği belirtildi.

Titanyumun en fazla kullanıldığı implantlardan birinin de dişler olduğuna dikkatin çekildiği açıklamada, titanyum diş implantlarının üstün özellikleri dolayısıyla uzun yıllardır dünyada ve Türkiye'de güvenle kullanıldığı ifade edildi.

Açıklamada, son zamanlarda ulusal basında "titanyum diş implantlarının kansere neden olduğuna" dair haberler çıktığı anımsatılarak, bunun kamuoyunda gereksiz tedirginliğe sebep olduğu ifade edildi.

-"Literatürde kansere yol açtığına dair bir çalışma yok"


Söylentilerin aksine dünya literatüründe titanyum diş implantlarının kansere neden olduğuna dair ispatlanmış bir çalışma bulunmadığı vurgulanarak, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Enstitüsü olarak yıllardır yerli ve yabancı menşeli titanyum diş implantları üzerinde ISO 10993 standartlarına göre yaptığımız sitotoksisite, sistemik toksisite, subkronik toksisite, irritasyon, sensitizasyon ve implantasyon testlerinde implantların sitotoksite veya kansere sebep olduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Aksine tüm test sonuçları titanyum diş implantlarının çok güvenli implantlar olduğunu göstermiştir. Hem dünya literatüründen hem de enstitü olarak yaptığımız testlerden edindiğimiz bilgi ve tecrübeye göre, titanyum implantlarının kanserle bir ilişkisi bulunmamaktadır."

Açıklamada, ilgili ulusal sağlık kurumlarınca tıbbi cihazlarla ilgili yapılması istenen sitotoksisite ve biyouyumluluk gibi uygunluk testlerinden geçirilmiş ve uluslararası kalite standartlarına sahip titanyum diş implantlarının güvenle kullanılabileceği belirtildi.

-Her yıl milyonlarca implant uygulaması yapılıyor"


DTI İmplant Genel Müdürü Dr. Talat Buğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir diş hekimi olarak uzun yıllardır yaptığı uygulamalarda titanyum implantların hastaların sağlığını etkileyen olumsuz bir durumla karşılaşmadığını söyledi.

Ne Türkiye ne de dünyadaki uygulamalarda titanyum implantların kansere yol açtığına dair herhangi bir bulgunun ortaya çıkmadığını aktaran Buğur, "Tüm dünyada her yıl milyonlarca diş implantı uygulaması yapılmaktadır. Aynı titanyum implantların ortopedi ve omurilik cerrahilerinde de kullanıldığını düşünürsek bu rakam çok daha yüksektir. Eğer titanyum implantlar kansere yol açsa yada tetikleseydi bugün dünyada kansere yakalanmayan insan kalmazdı." açıklamasında bulundu.

Buğur, vatandaşların, gerekli belgelere sahip olmayan, illegal yollardan ülkeye sokulan ve kaçak üretilen implantlara karşı duyarlı olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.