Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı, 2008 yılından itibaren düşmeye başlayan sigara kullanımının 2014 yılından itibaren yeniden arttığını belirtti. Prof. Dr. Elif Dağlı, "2015 yılı itibariyle yurt içinde tüketilen sigara miktarının 125 milyar adeti bulduğu tahmin ediliyor. 13-15 yaş okul öğrencilerinde sigara kullanımı yüzde 51" dedi.
Antalya’da Türk Toraks Derneği tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Yıllık Kongre kapsamında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara tüketiminde 2008 yılına geri dönüldüğünü söyledi. 2015 yılı itibariyle kaçak sigara ve yasadışı sarmalık kıyılmış tütün ürünleri dahil yurt içinde tüketilen sigara miktarının 125 milyar adeti bulduğunu ileri süren Dağlı, "2008 yılından bu yana uygulanan tütün kontrol politikalarının tütün endüstrisi satış ve gelirlerinde bir azalmaya yol açmadığı sanayi odaları kayıtlarından anlaşılmaktadır" diye konuştu.
"13-15 YAŞ OKUL ÖĞRENCİLERİNDE SİGARA KULLANIMI YÜZDE 51"
Prof. Dr. Elif Dağlı, ’Küresel Gençlik Tütün Araştırması’ 2003-2012 yılları sonuçlarının karşılaştırılması yapıldığında, 13-15 yaş okul öğrencilerinde sigara kullanımının yüzde 51, diğer tütün ürünü kullanımının yüzde 88 arttığını belirtti. Geçen yıl yapılan araştırmada sigara içmeye başlayabileceğini söyleyen gençlerde yüzde 96 oranında artış olduğunu aktaran Dağlı, "İstanbul ilinde çalışan çocuklarda yapılan bir çalışmada 2008 yılında yüzde 42’yi bulunan sigara içme oranı 2013 yılında yüzde 43 olarak saptanmıştı. TÜİK tarafından yapılan Türkiye Sağlık Araştırmasına göre 2010 yılında her gün sigara içen oranı yüzde 25 iken, 2014 yılında yüzde 27’e çıkmıştır" ifadelerini kaydetti.
"ERKEKLERDE SİGARA İÇME ORANI YÜZDE 39’DAN YÜZDE 42’YE ULAŞTI"
Erkeklerde sigara içme oranının yüzde 39’dan yüzde 42’ye ulaştığını belirten Dağlı, "Kadınlarda da 2010 yılında yüzde 12 olan sigara içme oranı 2014 yılında yüzde 13 oldu. Tütün bağımlılığı tedavisinin geri ödemesi yapılmamaktadır. Kısa dönemler için dağıtılmış olan iki ilaç kısıtlı sayıda hastaya ulaşmıştır. Hastaya verilecek olan ilaçlar hekim tarafından değil, kurulmuş bilgisayar sistemi tarafından seçilmiştir. Bazı hastalara sistem ilaç vermemiştir. Tedavi seçenekleri arasında tedavide kullanılan nikotin yerine koyma tedavisi bulunmamıştır. Tütün bağımlılığı tedavisi, hekimin aktif olarak rol aldığı geri ödeme programı dahilinde olmalıdır" dedi.
HEKİMLERE ACİL ÇAĞRI
Tütün kontrol politikalarının doğru ve etkin uygulanmaması sonucunda gençlerde ve erişkinlerde tütün kullanımının arttığını savunan Dağlı, hekimlere acil çağrı yaparak alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
"Tütün ürünü arzını azaltacak, tütün endüstrisini denetleyecek, bilime dayalı politikaların uygulanmasını, zararı azaltılmış iddiası ile karşımıza çıkacak elektronik sigara ve diğer yeni ürünlerin ticaret, pazarlanma ve satışına izin verilmemesini, nargilelik tütün ürünlerinin üretim, ticaret, pazarlama ve satışına izin verilmemesini, tütün ürünlerinin satışı, dağıtımı, fiyatlandırılması iradesinin kamuya ait olmasını, kapalı alanda tütün ürünü tüketimini yasaklayan yasaların hiçbir taviz verilmeden uygulanmasını istiyoruz."