Koronavirüsle mücadele ile ilgili Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Koronavirüse karşı mbirlikte mücadele edeceğiz' dedi. Türkiye'nin salgını en az kauyıpla atlatacağına inandıklarını söyleyen Fahrettin Koca süreci tam ve doğru olarak paylaştıklarını ifade etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamaya göre bugün koronavirüsten  kişi hayatı ı kaybetti. Bakan Koca'nın açıklamasına göre bugünkü durum şu şekilde gerçekleşti:

Bugünkü Hasta Sayısı : 4 bin 62

Bugünkü Can Kaybı Sayısı : 107

Toplam Hasta Sayısı : 65 bin 111

Toplam Can Kaybı Sayısı : 1403

Toplam Entübe Hasta Sayısı : 1087

Toplam iyileşen hasta sayısı : 4 bin 799

'VAKA SAYISI DÜŞTÜ'

Vaka sayıları gün geçtikçe artıyor. Vaka sayıları veriler pek çok ülkede tartışma konusu. Türkiye'de tespit edilen her olay sizin gözünüzün önündedir. Hastalık Amerika'da 10., İtalya'da 8. haftada, İspanya'da 9. haftada bir günde görülen en yüksek vakaya ulaştı. Türkiye'de iste 4. haftada ulaştı. Yani Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti.

Yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Filyasyon kelimesini çok duydunuz. İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu. Bu kelimeyi ilerideki günlerde unutmayacaksınız. Filyasyon bildiğiniz gibi bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin tanınmasının adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz filyasyon uygulaması ile sağladık.

“FİLYASYON YÖNTEMİNİ UYGULADIK”

Filyasyon bildiğiniz gibi, bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin taranması işlemidir. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz bununla sağladık. Filyasyon yöntemini bizim uyguladığımız şekilde uygulayan, başka bir ülke olmazdı.

11 Mart’tan itibaren biz her vakada biz filyasyon yöntemini uyguladık. Pozitif çıkan her hastanın temas ettiği kişilere ulaşıp onları taramaya çalıştık. Bunun ne kadar titizlik gerektiren bir süreç olduğunu anlamak zordur.

“BİZ NOKTA ATIŞI YAPIYORUZ”

Filyasyon sürecinde kişilere ulaşılıyor, temas edenler taranıyor ve işlem başlıyor. Zaman zaman neden herkese test yapılmıyor eleştirileri oluyordu. Genel bir tarama akılcı değil, filyasyon uygulaması soruya güçlü bir cevap getiriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz.

Hastalığın bulaşma ihtimali yüksek olan kişileri bulmaya odaklanıyoruz. Diğer ülkelerle kıyaslama yaparak başarı vurgulaması yapmak insancıl gelmiyor. Yaygın temas taraması ve sıkı takip, salgının önünü kesmenin önemi burada.