Dünya Sağlık Örgütü'nün, (DSÖ), tütün kontrolüne yönelik üye ülkelerin aldığı önlemleri değerlendiren 2015 Küresel Tütün Salgını raporu yayımlandı. Raporda, sadece 33 ülkenin tütün ve ürünlerine yönelik vergileri artırdığı, birçok ülkenin bu konuda yeteri kadar vergi uygulamadığı, bazı ülkelerde ise tütün ürünlerinden özel tüketim vergisi dahi alınmadığı ifade edildi.

Örgüt, raporunda Türkiye, sigara tüketiminin azaltılması için tütün kontrolü konusunda belirlenen düzenlemeleri en üst seviyede yerine getiren 7 ülke arasında gösteriliyor. DSÖ'nün 2008'de tütün kontrolüne yönelik belirlediği 6 maddeden oluşan "MPOWER" paketindeki düzenlemeleri en üst seviyede yerine getiren diğer ülkeler ise Brezilya, İran, Madagaskar, Yeni Zelanda, Panama ve Uruguay. Örgütün 6 basamaklı "MPOWER" paketindeki düzenlemeler ise şöyle: Tütün kullanımını ve koruyucu uygulamaları gözlemle, toplumu tütün dumanından koru, sigarayı bıraktırmaya yardım et, tütünün zararları konusunda kamuoyunu uyar, tütün reklam, tanıtım ve sponsorluğun yasaklanmasını destekle, tütün vergilerini artır. 
6 SANİYEDE BİR ÖLÜM 

Tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle her 6 saniyede bir kişinin, yılda ise yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilen raporda, gerekli önlemler alınmaz ise 2030'da yılda 8 milyondan fazla kişinin hayatını kaybedeceği uyarısı yapıldı. (Sabah)