Türkiye Psikiyatri Derneği, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde incelemede bulundu. İnceleme sonrası bir açıklama yapan derneğin Genel Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral, “Doluluk oranı yüzde 100’e ulaşmış. Ramazan ayı olmasına rağmen yatak yok. Eğitim Araştırma Hastanesi olmaya da en yakın ruh sağlığı hastanesi durumunda” derken, derneğin saymanı Ömer Böke de, Türkiye’deki bütün akıl hastanelerinin yüzde yüz doluluk oranında olduğunu belirterek, bunun sebebini yatak sayısının azlığına bağladı.
Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral, Genel Başkan Yardımcısı Yıldız Akvardar, Sayman Doç. Dr. Ömer Böke ve Örgütlenme Sekreteri Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, Manisa Tabipler Odası Başkanı Semih Bilgin, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde inceleme yaptı. İncelemelerin ardından hastane önünde konuşan Prof. Dr. Timuçin Oral, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin Türkiye’nin beş büyük ruh sağlığı hastanesinden biri olduğunu söyledi.
"MOBBİNG UYGULANDIĞI İZLENİMİNİ EDİNDİK"
Oral, “Burada hastane memnuniyet anketlerine bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 80’in üzerinde bir memnuniyet var. Doluluk oranı da yüzde 100’e ulaşmış. Ramazan ayı olmasına rağmen yatak yok. Eğitim Araştırma Hastanesi olmaya da en yakın ruh sağlığı hastanesi durumunda. Uyku merkezi açma hazırlıkları var. Eğer bu merkez açılırsa İzmir’den buraya hasta sevki söz konusu olacak. Buna rağmen doktorlarla konuştuğumuzda doktorların sağa sola geçici görevlendirmelerle gönderildiklerini duyduk. Açıkça mobbing uygulandığı izlenimini edindik. Bu kadar kaliteli hale gelmiş bir hastanenin doktorlarının bu kadar hırpalanıyor olması bizim için çok önemli. Bu konuyu yakından takip edeceğiz” dedi.
"HİZMET KALİTESİ ÇOK YÜKSEK"
Hasta sayısının çok olmasının nasıl değerlendirildiğine bağlı olduğunu kaydeden Oral, “Hastalar mümkün olduğu kadar yerel olarak bakılıp takip edilir. Ruh Sağlığı Hastanesi ki ben de 25 sene Bakırköy’de çalıştığım için çok yakından biliyorum. Çok kolaylıkla her yerde tedavi edilemeyecek hastaların oldukça uzmanlaşmış bir şekilde tedavi edildiği yerlerdir ve buradaki arkadaşlarımızın tamamı bu konuda son derece ehildir. Biz Türkiye Psikiyatri Derneği olarak hepsine kefiliz. İyi hasta bakılması, hasta sayısının çok olmasından çok hizmet kalitesi çok önemlidir. Burası hizmet kalitesi en üst kurumlardan bir tanesi” şeklinde konuştu.
"İNSANÜSTÜ BİR İŞ"
Doluluk oranının yüzde yüz olmasının hastanenin çok iyi çalıştığının en önemli göstergesi olduğunu anlatan Oral, şunları söyledi:
“Boş yatak olmadan canla başla arkadaşlarımız hizmet veriyor. Bir yandan bütün gün poliklinik yapmaya zorlanan hekimlerin aynı zamanda yüzde yüz dolu yataklarda hasta baktıklarını düşünüyorsak çok önemli bir hizmet veriyorlar demektir. İnsanüstü bir iş bu. Takdir edilecekleri yerde sağa sola görevlendiriliyor olmaları gerçekten üzücü. Genel sekreterlik bu konuyu değerlendirecektir. Hastalar yer bulamadıkları, yatak bulamadıkları için gönderiliyorlarsa buraları eğitim araştırma hastaneleri haline getirip çok daha geniş imkanlara kavuşturmak lazım. Şimdiki yönetimin planı bu. Bilmiyorum yapılır mı? Bakanlık da bu yönde düşünüyor. Bakanımız yeni değişti inşallah o da böyle düşünüyordur.”
Psikiyatri Derneği Saymanı Ömer Böke de, ruh sağlığı hastanelerinde yatak sıkıntısının çok fazla olduğunu ifade etti. Böke, “Türkiye’de var olan yatağın 10 katına ihtiyacımız var. Psikiyatri yatak sayımız çok az. Onun için yerler dolu. Türkiye’deki bütün ruh sağlığı hastaneleri tam kapasite çalışıyor. Sırada hasta bakıyorlar çünkü yatak sayısı çok az” diye konuştu.